Hlavní obsah

Etiopanka Tuneová zaběhla v Ostravě světový rekord v hodinovce

OSTRAVA

Etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová překonala na mítinku Zlatá tretra v Ostravě světový rekord v hodinovce. Letošní vítězka maratónů v Houstonu a Bostonu ve čtvrtek uběhla 18 517 metrů, čímž překonala o 177 metrů deset let staré maximum Keňanky Tegly Loroupeové.

Článek

Dvaadvacetiletá vytrvalkyně po roce napodobila krajana Haileho Gebrselassieho, který vloni na Zlaté tretře vylepšil světový rekord v mužské hodinovce. Tuneová za svůj úspěšný pokus od pořadatelů obdrží bonus 15 tisíc dolarů.

"Během celého závodu jsem doufala, že dokážu překonat světový rekord, protože jsme si s trenérem naplánovali tempo. Po každém kole mě informoval o mezičasech," řekla Tuneová v cíli. Nejlepší výkon Keňanky Loroupeové dokázala překonat i přesto, že počasí prý nebylo úplně podle jejích představ. "Vítr byl místy silnější, ale naštěstí ne celou dobu, takže jsem byla schopna udržet tempo. Hodně mi pomohli diváci. Dodali mi sílu běžet tak rychle a dokonce jsem ke konci dokázala zrychlit," dodala.

Z národních rekordů se radovaly i obě soupeřky, které vydržely až do cíle. Ivana Sekyrová urazila 16 422 metrů a dosud nejlepší český čas Jitky Bělohlávkové z roku 2001 vylepšila o 618 metrů. Třetí skončila Slovenka Katarína Berešová s výkonem 16 154 metrů.

Během posledních pěti ročníků ostravského mítinku je to už třetí rekord etiopských vytrvalců. Před čtyřmi lety fenomenální Kenenisa Bekele pokořil světový rekord na 10 000 metrů.

Ženská hodinovka se běhá jen výjimečně a Tuneová je teprve třetí držitelkou světového rekordu v této disciplině. Jako první se do historických tabulek zapsala v roce 1981 výkonem 18 084 metrů Italka Silvana Cruciataová. O 17 let později ji o 256 metrů překonala Loroupeová, jejíž výkon platil dodnes. Oproti tomu mezi muži se mezi světové rekordmany v hodinovce zapsaly takové legendy jako Fin Paavo Nurmi, Australan Roland Clarke a dvakrát i Emil Zátopek.

Reklama