Hlavní obsah

Překážkář Robles překonal na Zlaté tretře světový rekord

OSTRAVA

Kubánec Dayron Robles překonal na ostravském mítinku Zlatá tretra senzačně světový rekord v běhu na 110 metrů překážek. Časem 12,87 sekundy zlepšil o jednu setinu dva roky starý výkon Číňana Liou Sianga z Lausanne. Pátý v cíli Petr Svoboda vyrovnal český rekord 13,48 sekundy, který před 21 lety vytvořil Jiří Hudec, a splnil A olympijský limit stejně jako sedmý Stanislav Sajdok.

Článek

Robles si v Ostravě spravil chuť po letošním nevydařeném halovém světovém šampionátu ve Valencii, kde jako velký favorit nedokončil rozběh v domnění, že byl "ulitý" start a přestal závodit. Jednadvacetiletý Kubánec posunul své osobní maximum o pět setin a hodil rukavici Liou Siangovi, který byl dosud považován za jasného kandidáta na olympijské zlato v Pekingu, kde bude obhajovat triumf z Atén.

Robles už v týdnu před mítinkem tušil kvalitní výkon, po doběhu přesto nevěřícně hleděl na časomíru. "Koukal jsem na ten čas a říkal si, že to snad není pravda. Chvilku jsem tomu nevěřil, pak si říkám: Já to dokázal!" líčil šťastný překážkář, který se rozplýval nad příznivými klimatickými podmínkami.

Během posledních dní před Zlatou tretou cítil, že jeho forma prudce roste. "Tento týden jsem měl skvělou přípravu a očekával jsem, že bych světový rekord mohl někdy v dalších dnech zaběhnout. Ale člověk nikdy neví, nemohl jsem čekat, že to bude tady. Podmínky ale byly tak skvělé, že se to podařilo," uvedl Robles.

Sajdok: Podmínky byly špičkové

Počasí nesvědčilo jen Roblesovi, ale i oběma českým překážkářům ve startovním poli. Svoboda vyrovnal národní rekord a spolu se Sajdokem, který se dostal na třetí místo české historie, splnili limit pro olympijské hry. "Myslel jsem si už na startu, že to bude perfektní čas. Byly fakt špičkové podmínky, úžasná atmosféra, spousta lidí. Osobně jsem doufal v čas někde kolem 13,60, a že to bylo ještě sedm setin rychlejší, je úplně výborné," radoval se Sajdok.

Vítězův čas však v cíli vyrazil dech i Sajdokovi. "Když jsem ty časy viděl, hrklo ve mně. Hleděl jsem na těch 12,87 a najednou mi ani nebylo líto, že jsem doběhl tak daleko za ním. To chce poklonu, dlouho jsem tleskal jen jemu," nešetřil Sajdok komplimenty na Roblesovu adresu.

Když naskočily výkony zbylých závodníků, zajásal si i sám. "Podle toho, jak běželi vedle mě ostatní, jsem si na trati připadal pomalý. Dokázal jsem sám sobě i jiným, kteří mi nevěřili, že dokážu běžet rychleji. Teď si skoro přeju, abych se v Pekingu nedostal do finále a mohl se dívat na finále. Přál bych zlato Dayronovi, ale bude to mít moc těžké," usmál se třinecký odchovanec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články