Hlavní obsah

Zlatá tretra byla nejlepší v historii

OSTRAVA

Absolutní spokojenost panuje po ostravském atletickém mítinku Zlatá tretra v řadách pořadatelů. Dva světové rekordy včetně senzačního času Dayrona Roblese na 110 metrů překážek, pět výkonů roku na světě, pokusy o světové maximum výškařky Blanky Vlašičové a deset rekordů mítinku - to je bilance nejlepší Zlaté tretry v sedmačtyřicetileté historii akce.

Článek

"Nemůžeme si na nic stěžovat, dopadlo to dobře, i počasí se vydařilo," řekl na páteční tiskové konferenci manažer mítinku Alfons Juck. "Beru to jako satisfakci za ty minulé roky," připomněl, ze v posledních třech sezónách mítinku počasí nepřálo. Pochvaloval si i návštěvu 18 000 fanoušků a jako rodilého Slováka ho navýsost potěšil národní rekord Jozefa Repčíka, jenž vymazal rekord Josefa Plachého na 800 metrů z roku 1969.

Mítinku prospěla změna termínu z konce června i posun o hodinu a půl dříve. "Ani nevím, jestli se někdy takový mítink podaří zopakovat," uvedl Juck. Pochvaloval si světové rekordy Roblese a Etiopanky Dire Tuneové v hodinovce. "Dva běžecké rekordy na jednom mítinku padly naposledy v roce 1997 v Bruselu," řekl Juck. Upozornil také na kvalitní soutěž oštěpařek. "Takhle by klidně mohlo vypadat olympijské finále," komentoval souboj Barbory Špotákové s německými rivalkami.

Na adresu Zlaté tretry se snáší chvála i ze zahraničí. "Je to Curych východu," prohlásil zkušený německý tyčkař Tim Lobinger v narážce na slavný mítink Zlaté ligy Weltklasse. "Moc nás to těší, byl to určitě nejlepší závod v historii," radoval se Juck a poděkoval i sportovcům, že jsou ochotní podstoupit složité cestování, neboť do Ostravy létají spoje pouze z Prahy a Vídně.

Minimálně na sezónu se přesune do Třince

Už nyní organizátoři přemýšlejí nad budoucností Zlaté tretry. Příští rok bude na stadiónu ve Vítkovicích naposledy, kvůli rekonstrukci se přesune minimálně na sezónu zřejmě do Třince. "Také musíme vymyslet termín s ohledem na americkou kvalifikaci na mistrovství světa," uvedl Juck. V úvahu připadá celý červen. "O prázdninách už to dělat nechceme."

V hlavě má už i disciplíny. Robles se nechal slyšet, že by se do Ostravy vrátil, v úvahu tak připadá jeho souboj s předchozím držitelem rekordu Číňanem Liou Siangem. "Ale to bude hodně těžké, na začátku sezony do Evropy nejezdí," řekl Juck. Napadá ho například útok na světový rekord v dálce, o který by se mohl pokusit Irving Saladino z Panamy před očima amerických legend Carla Lewise i rekordmana Mika Powella či pokus Pamely Jelimovové z Keni o pokoření 25 let starého času Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů. Vrátit by se mohl i Kenenisa Bekeleho, který v roce 2004 v Ostravě zaběhl světový rekord na 10 000 metrů.

Zlatá tretra zatím neuvažuje o posun v hierarchii mítinků Světové atletické tour, třeba až do "miliónové" Zlaté ligy. "To je ve hvězdách, protože mezinárodní federace IAAF chystá od sezóny 2010 změny, ale zatím vůbec není jasné jaké," prohlásil Juck. "Rozhodneme se podle ekonomické a marketingové výhodnosti," dodal.

Reklama