Hlavní obsah

Federální soud dovolil sprinteru Gatlinovi bojovat o olympiádu

Sprinter Justin Gatlin možná přece jen bude moci obhajovat zlato na stometrové trati na olympiádě v Pekingu. Americký federální soud v Raleighu totiž rozhodl o tom, že do vyřešení případu může Gatlin, který od roku 2006 bojuje proti čtyřletému trestu za doping, startovat na americkém mistrovství, kde budou atleti bojovat o místa v nominaci pro srpnové hry.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

Rozhodnutí soudu je podle agentury platné minimálně do ukončení slyšení všech zainteresovaných stran, které začne v pondělí v Pensacole a po němž padne definitivní rozhodnutí. První kvalifikační závody, kde je pro účast na hrách nutné skončit na prvních třech místech, jsou na programu 27. června v Eugene.

Soudce Lacey Collier na rozdíl od Světové antidopingové agentury WADA a Sportovní arbitráže CAS uznal, že Gatlinovo první dopingové provinění z roku 2001, kdy měl pozitivní test amfetamin, by nemělo být považováno za užívání nepovolených prostředků. "Od dětství bral léky, které zakázanou látku obsahovaly. Navíc je nevyvratitelné, že Gatlin tehdy postupoval podle všech pravidel, aby mohl léky užívat," prohlásil.

Druhý pozitivní test měl dvojnásobný mistr světa z Helsinek 2005 před dvěma roky, kdy mu v těle našli nepovolené množství hormonu testosteronu, a protože šlo už o jeho druhé dopingové provinění, hrozil mu doživotní trest. Vzhledem k nejasným okolnostem jeho prvního nálezu však pro něj americká antidopingová agentura požadovala maximálně osmiletou suspendaci, jež mu navíc byla letos v lednu snížena na polovinu.

Gatlin se však odvolal i proti sníženému trestu. Nejprve k CAS, která však jeho žádosti začátkem června nevyhověla, a sprinter se proto obrátil na civilní soud.

Reklama