Hlavní obsah

Bolt hladce porazil Powella, ale na dálku prohrál s Gayem

KINGSTON

Ze souboje posledních dvou světových rekordmanů v běhu na 100 metrů na jamajském šampionátu vyšel jako jasný vítěz Usain Bolt. V sobotu zvítězil časem 9,85 sekundy suverénně před Asafou Powellem, kterého na konci května připravil výkonem 9,72 o světový rekord.

Článek

Oba se letos utkali poprvé a naposledy před olympiádou. Očekávaný souboj na ostří nože se nekonal. Powell, který si na jaře zranil hrudní sval a od té doby nezávodil, v závěru na tradiční Boltovo zrychlení nenašel odpověď.

"Říkal jsem vám, že na žádný střet nedojde," řekl po doběhu Bolt. "Šlo o to dostat se na olympiádu. Fanoušci byli asi trochu zklamaní, ale já to říkal dopředu," uvedl. Světový rekordman prohrál na dálku souboj s mistrem světa Tysonem Gayem, který na americké kvalifikaci v sobotu už ve čtvrtfinále zlepšil národní rekord na 9,77.

Na olympiádu se za jamajskou sprinterskou velmoc kvalifikoval i třetí Michael Frater (10,04).

Ani po sobotním vítězství Bolt neoznámil, zda v Pekingu poběží vedle své hlavní disciplíny dvoustovky i královskou stovku, na které září teprve v této sezoně. "Ještě není rozhodnuto a nebude až do srpna," řekl trenér vytáhlého sprintera Glen Mills.

Powellův kouč Stephen Francis však nepochybuje o tom, že Bolt na startu olympijské stovky bude. "Proč by nebyl? Počítáme s tím," prohlásil. Podle něj Powell stále ještě dohání manko po zranění kolena, které ho trápilo v úvodu roku. "Čeká nás ještě hodně práce, než se dopracujeme ke spokojenosti. Potřebuje tak tři týdny, aby mohl předvést to, na co má," dodal Francis.

Na startu ženské stovky v Pekingu bude chybět mistryně světa Veronica Campbellová-Brownová, která doběhla v kvalifikaci až čtvrtá. Nestačil jí ani skvělý čas 10,88, nominace jí unikla o jedinou setinu, o kterou prohrála s třetí Sherone Simpsonovou. Závod vyhrála Kerron Stewartová za 10,80 před Shelley-Ann Fraserovou 10,85.

Campbellová-Brownová se ještě může kvalifikovat na olympiádu na dvojnásobné trati, na níž by měla obhajovat zlato z Atén.

Výsledky:
Muži:
100 m: 1. Bolt 9,85, 2. Powell 9,97, 3. Frater 10,09, 400 m př.: 1. McFarlane 48,64.
Ženy:
100 m: 1. Stewartová 10,80, 2. Fraserová 10,85, 3. Simpsonová 10,87, 400 m př.: 1. Walkerová 54,58.

Reklama

Související témata: