Hlavní obsah

Pětibojař Svoboda: Známým odpovídám, že olympiádu vyhraju

Velkou medailovou naději bude mít Česko na olympiádě v Pekingu v podobě pětibojaře Davida Svobody, který po bronzu ze Světového poháru v Kladně získal i stříbro z Budapeště. Co se týče všech disciplín, nemá student FTVS zvláštní preference. „Neexistuje ideální prototyp moderního pětibojaře. Ve špičce jsou různé somatotypy, já jsem typ, co má disciplíny vyrovnané,“ řekl Právu Svoboda.

Článek

Před čtyřmi lety vezlo Česko z olympiády pětibojařský bronz zásluhou Libora Capaliniho. Sledoval jste ten aténský závod?

Od rána jsem to prožíval, stejně jako všichni pětibojaři tady. To bylo skvělé...

Teď budete i díky čerstvému titulu vicemistra světa největší českou nadějí vy. Už vám známí říkají, abyste přivezl medaili i z Pekingu?

Samozřejmě říkají, že tohle bylo sice pěkné, ale že by to chtělo medaili i z olympiády...

Co jim odpovídáte?

Že vyhraju. Ale to říkám jim, do novin bych si to říct netroufl. (směje se)

Čísla tomu ale nasvědčují. Nejprve třetí místo při Světovém poháru v Kladně, po něm stříbro v Budapešti, na řadě by mělo být vítězství...

To mě samozřejmě napadlo, ale ještě teď jedu na mistrovství Evropy. Tak leda bych ho vynechal. (úsměv)

Kolik pětibojařů může v Pekingu pomýšlet na zlato?

Reálně jich nebude víc než deset, spíš bych řekl mezi pěti až sedmi. I to je dost, ale třeba na mistrovství světa, kde je konkurence větší, je jich ještě víc.

I v pětiboji tedy platí, že vyhrát olympiádu je papírově snazší než mistrovství světa?

Jak se to vezme. Co do kvality nebude konkurence tak široká, ale těch pár nejlepších tam stejně bude. Takže kvalita závodu bude možná nižší, ale vyhrát bude stejně obtížné. Navíc přibude mediální tlak a další specifické faktory.

V řadě sportů se čeká čínský atak na medaile. Může přijít i v pětiboji?

Když dostali olympiádu, tak začali i do moderního pětiboje dost investovat a v roce 2005 vyhrál poprvé Číňan mistrovství světa. Zdálo se, že se s ním vyvezou další a budou útočit i na medaile v družstvech. Ale ještě to nepřišlo, ten mistr světa ani letos nebyl ve finále. Budou doma, budou připravení a mít podporu, útok se dá čekat, ale nemyslím, že by vyhrávali.

Co víte o pětibojařském areálu v Pekingu?

Mám věrnou fotodokumentaci, vím, jaké tam bylo vloni ovzduší. V Číně už jsem byl, tak vím, na jaké podmínky se připravit. Ještě vím, že tam budou velké stadióny, které budou pravděpodobně zaplněné.

Na ten hlavní pro pětiboj může přijít 45 000 diváků, dovedete si to vůbec představit?

Představit si to dovedu, asi to bude jedinečný zážitek. Těším se na to, mám lidi rád, snad mě to popožene. Teď v Maďarsku byl stadión asi pro 10 000 lidí a nebyl úplně plný, před větší návštěvou jsem nikdy nezávodil.

V Pekingu bylo loni finále Světového poháru, kde jste ale vy nebyl. Není to handicap?

Já se o sportoviště tolik nezajímám. Vždycky je tam střelnice, střílím stejnou pistolí do stejného stavu a tak je to u všeho...

V Šanghaji jste vyhrál juniorský titul mistra světa. Jak na váš Čína působila?

Věděl jsem, že je to chudá země, ale ty majetkové rozdíly mě dost překvapily. Ta bohatá vrstva je úzká a masa lidí žije na hranici bídy.

Liší se čínští koně, s nimiž pojedete parkúr, od evropských?

Je tam jiná jezdecká škola, ale ty se navzájem liší i v evropských zemích. Rozdíly tam budou, ale nebudou velké. Navíc už jsme v Číně byli, víme, co to bude přibližně obnášet.

Funguje to tak, že domácí závodníci poradí ostatním, co na koně platí?

To bude problematické. Po Evropě je zvykem, že si to řekneme, ale nevím, jak se s Číňanem domluvím, a nevím, jak moc bude chtít poskytovat informace soupeřům. Takže spíš se budeme muset spolehnout na vlastní zkušenosti a trenéry.

Poznáte hned po prvním kontaktu s koněm, jak se asi bude chovat?

Dá se to dobře odhadnout, ale ne stoprocentně. Už jsem zažil několik obratů o 180 stupňů, kdy jsem myslel, že to s tím koněm nepůjde, a pak jsem zajel čistě a naopak.

Máte v pětiboji svoji nejoblíbenější disciplínu?

Žádnou nepreferuji, mění se to v průběhu času, podle toho, která mi jde v tréninku i na závodech. Jinak se dívám na pětiboj jako na celek. Neexistuje ideální prototyp moderního pětibojaře. Ve špičce jsou různé somatotypy, já jsem typ, co má disciplíny vyrovnané.

Takže trénink dělíte spravedlivě mezi všech pět disciplín?

Ne. Plavání a běh trénujeme pětkrát až šestkrát v týdnu a ty technické disciplíny méně častěji zhruba ve stejném poměru.

Potřeby pro pět tak odlišných disciplín se asi nevejdou do jedné tašky na závody. Kolik jich vozíte?

Já jednu. To je také trénink zabalit, aby to zabralo co nejméně místa, už to umím. Stejně během dne tahám jen jednu, kdybych jich měl mít pět, tak bych se z toho zbláznil.

Chtěl byste se v Pekingu podívat na některou z pětibojařských disciplín?

Určitě si to nechci nechat ujít. Atletiku a plavání bych chtěl vidět, tam bude neopakovatelná atmosféra. I nějakou jezdeckou disciplínu. Se šermem se mineme a střelbu vidět nemusím.

Projevil se u vás čerstvý úspěch na mistrovství světa třeba na zájmu sponzorů?

Ne, nikdo se neozval. Určující bude olympiáda, na ni směřuje letos veškerá pozornost.

Mívají vůbec moderní pětibojaři i své osobní sponzory?

Ano, u nás je to ale spíš výjimečně. I když já bych tou výjimkou klidně byl. (usmívá se) Já mám příjem od Dukly a pak svaz má své partnery.

Můžete se titulovat jako světový rekordman? Na armádním šampionátu v Praze jste posbíral 5869 bodů, nejvíc v historii...

Nemůžu. Musel bych dodat neoficiální, i když ve statistikách to vedené je. Ale když řeknu, že jsem dosáhl nejvyššího bodového zisku v pětiboji, tak je to správně.

Na podzim se chystáte podruhé začít studovat FTVS. Proč podruhé?

Vloni jsem měl jít do druháku, ale začala kvalifikace pro olympiádu. Závody a soustředění vyšly na období zkoušek, tak jsem prošvihl spoustu termínů. S každým zvlášť jsem se musel domlouvat na náhradních termínech, trochu jsem to nezmanažeroval. Taky jsem to asi trochu podcenil. Teď už si na to dám pozor.

Co ještě vyplňuje váš čas kromě tréninku a školy?

Kamarádi, hodně taky kamarádky. (úsměv) Ať už při doplňkových sportech nebo na různých společenských akcích.

Reklama

Související témata: