Hlavní obsah

Britští sportovci bojují proti tomu, aby Chambers běžel na OH

LONDÝN

Zhruba stovka předních britských sportovců podepsala petici, kterou se snaží zabránit tomu, aby se bývalý dopingový hříšník Dwain Chambers mohl zúčastnit olympijských her v Pekingu. Třicetiletý sprinter se po zaběhnutí limitu snaží s pomocí právníků zrušit pravidlo doživotního zákazu.

Článek

Pod textem jsou podepsáni i olympijští vítězové veslař Steve Redgrave či mílařka Kelly Holmesová. "Chtěli bychom veřejně vyjádřit podporu Britskému olympijskému výboru (BOA) a jeho nařízení. Sport prochází těžkými časy v otázce dopingu a musíme si udržet striktní postoj. Každý sportovec zná pravidla BOA a pokud riskuje podváděním, musí akceptovat i trest," uvádí se v prohlášení.

Mezi podepsanými nechybí ani Chambersův konkurent Craig Pickering, stříbrný medailista z halového ME 2007, jenž musel oželet účast na letošním světovém šampionátu, neboť odešel z přímého souboje poražen. Pokud Chambers uspěje u soudu, stali by se oba týmovými kolegy v Pekingu.

Britský olympijský výbor všem dopingovým hříšníkům doživotně zakazuje start pod pěti kruhy. Stříbrný medailista ze šedesátky na letošním halovém mistrovství světa Chambers si v letech 2003 až 2005 odpykával trest za užívání anabolického steroidu THG.

Právníci bývalého evropského rekordmana však nemají na boj příliš mnoho času, kvalifikační závody pro britské atlety se totiž konají již 11. července. Konečná nominace atletické výpravy pro Peking bude oznámena 20. července.

Reklama