Hlavní obsah

Cechlová změnila názor a poprvé trénovala v Africe

PRAHA

Celou kariéru diskařka Věra Cechlová odmítala jet v zimě za teplem kvůli tréninku. "To odházím v Nymburce, to je v pohodě," nedělala si nikdy velkou hlavu. Až letos změnila názor, i díky dotaci od Českého olympijského výboru. "Ty peníze bych v Nymburce neutratila, ani kdybych tam bydlela rok," uvedla. Více než měsíční pobyt v jihoafrickém Potchefstroomu jí má pomoci k olympijské medaili v Pekingu.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová

Článek

Na olympiádě v Aténách jí ke stupňům vítězů chybělo devět centimetrů, od zlatu ji dělil necelý metr. To letos nechce dopustit, změnila proto i přípravu. Zatímco loni podávala celou sezonu kvalitní výkony, mistrovství světa v Ósace jí vůbec nevyšlo. "Ty ostatní závody pak najednou jako by vůbec nebyly," řekla čtvrtá žena loňských světových tabulek.

Na jaře tedy odjela za teplem, více než měsíc zůstala odloučena od manžela Jakuba. "Olympijský výbor mě penězi přesvědčil. Mohla jsem to zaplatit i trenérovi," řekla dnes Cechlová novinářům. Vybrala si JAR, tréninkovou Mekku špičkových českých atletů. I kvůli nové regenerační lince. "Bylo to v pohodě, neřešila jsem starosti, mohla jsem se soustředit jen na trénink," připustila výhody pobytu.

Neplánuje závodit ještě deset let. V listopadu jí bude třicet let. "A manželovi už biologické hodiny tikají," smála se. "Letos je ale olympiáda, to je priorita," má jasno. Potomek prý bude muset počkat až po mistrovství světa příští rok v Berlíně. "Pak se uvidí," naznačila.

Pokoj bronzových medailistek

Na mistrovství světa v Helsinkách v roce 2005 bydlela s tyčkařkou Pavlou Rybovou, tehdy ještě Hamáčkovou. Byl to tehdy pokoj bronzových medailistek. A tyčkařka Rybová letos očekává přírůstek do rodiny. "Já si nebudu plánovat grafy," usmála se v narážce na proslulý výrok o 'samých pozitivech a sociálních jistotách' z filmu o básnících.

Sezonu začala Cechlová nezvykle pozdě. Na začátku června odjela do amerického Eugene a třebaže cestovala 24 hodin, hodila i bez adaptace na časový posun přes 63 metrů, olympijský limit A. "Loni forma gradovala brzo, pak už to nešlo. Letos to bude obráceně, sázím na jednu kartu," řekla Cechlová. "Loni jsem se poučila, letos pro mě je nejdůležitější hodit daleko ten jeden závod," řekla. Před Pekingem absolvuje celkem sedm mítinků.

Na obávaný čínský smog se nijak zvlášť připravovat nebude. "Jakože bych jela na soustředění do Štětí?" uvedla se smíchem. "Nebo že bych začala kouřit a chodit do putyk s takovými podmínkami?" vykládala v dobrém rozmaru. Nechce zbytečně panikařit. "Ale je fakt, že jsem ještě neházela, aniž bych věděla kam," narážela z legrace na očekávanou špatnou viditelnost. "Podmínky budeme mít všichni stejné," dodala už vážně.

Reklama