Hlavní obsah

Diskařka Cechlová: Poučila jsem se, letos sázím všechno na jednu kartu

Česká diskařka Věra Cechlová nechce na nadcházejících olympijských hrách v Pekingu zopakovat chybu z mistrovství světa v Ósáce, kdy neuspěla v kvalifikaci, a poučila se. „Letos si uvědomuju, že pro mě bude důležité porazit všechny v ten daný závod. Sázím všechno na jednu kartu, kvalifikaci nepodcením,“ tvrdí česká naděje Cechlová před olympiádou.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová

Článek

Loňská úspěšně se vyvíjející sezóna měla nehezkou tečku v podobě výpadku v kvalifikaci na mistrovství světa v Ósace. Co jste letos udělala pro to, aby se neopakoval?

Ponaučila jsem se. Vloni jsem na dvou závodech hodila 66 metrů a porazila všechny. Letos si uvědomuju, že pro mě bude důležité porazit všechny v ten daný závod. Sázím všechno na jednu kartu, kvalifikaci nepodcením.

V Pekingu budou specifické podmínky. Jak se na ně připravit?

Říkala jsem si, jestli třeba nepodstoupit soustředění ve Štětí. (smích) Protože jak se připravit na smog? Že bychom chodili do zakouřených hospod? Dávám dohromady střípky od kamarádů, kteří už tam byli, trochu mě děsí, že tam ráno není vidět na pět metrů. I když je pravda, že se mi ještě nikdy nestalo, abych na závodech neviděla, kam házím. Spíš diváci budou zklamaní, když budou fandit a pak neuvidí, jak to dopadne. (úsměv) Ale já nepanikařím, organizačně to zvládnou.

Vy jste se také objevila na známce k olympiádě...

Viděla jsem ji, i když jsem se to dozvěděla asi jako jedna z posledních. Je to samozřejmě příjemné, jen manžel neměl radost, že si mě každý může koupit za osmnáct korun. (směje se)

Před olympiádou letos moc startů neabsolvujete...

Začala jsem o měsíc později, vloni mi forma gradovala docela brzo. Změnila jsem víc věcí, poprvé jsem jela na kemp do Afriky, také jsem závodila v americkém Eugene. Závodů, kde je ženský disk, hlavně v Evropě moc není.

Letos nebyl ani na velkých mítincích doma, nemrzí vás to?

Ani ne. Na Odložilovi i na Tretře jsem už dříve házela, chápu, že má přednost Bára Špotáková. Teď startuji v Táboře na mistrovství republiky a před odletem v Litomyšli. Spíš mě mrzí, že jsem nezažila ženský disk ve Zlaté lize.

Bude Peking vaší poslední olympiádou?

S manželem jsme si řekli, že nechceme plánovat. Výzvou je pro mě i mistrovství světa za rok v Berlíně, tam bych chtěla. Nechci to lámat přes koleno...

Neinspiruje vás Američanka Thurmondová, která se vrátila po porodu a hází daleko?

Ona ještě 14 dní před porodem házela a posilovala! Ale upozorňovala mě, že dřepy dělala už jen se 60 kily... Vysvětlovala mi, že jestli budu chtít lehký porod, tak to mám dělat taky tak. (úsměv)

Pojede s vámi manžel do Pekingu?

Moc bychom se tam neviděli. Ambice kvalifikovat se tam jako zápasník neměl, tak leda by začal s atletikou. Ale atleta bych doma nechtěla, jsem ráda, že mi do toho nemluví. (smích)

Reklama

Související témata: