Hlavní obsah

Sprinter Chambers chce u soudu dosáhnout na účast na OH

LONDÝN

Atlet Dwain Chambers se pokouší u londýnského soudu zvrátit rozhodnutí Britské olympijské asociace BOA, která ho kvůli dopingu potrestala doživotním zákazem startu na olympiádě. Sprinter nedávno zaběhl potřebný limit a rád by se zúčastnil her v Pekingu.

Článek

Stříbrný medailista ze šedesátky na letošním halovém mistrovství světa si v letech 2003 až 2005 odpykával trest za užívání anabolického steroidu THG, za což má podle regulí Britského olympijského výboru doživotně zakázán start na olympiádě. "Chceme dokázat, že směrnice zákazu startu na olympiádě je nevykonatelná. Trest je jasným omezováním živnosti a je zbytečně prodlužován," citovala agentura Reuters prohlášení Chambersova právníka.

Zástupci bývalého evropského rekordmana nemají na boj příliš mnoho času, kvalifikační závody pro britské atlety se totiž konají již 11. července. Konečná nominace atletické výpravy pro Peking bude oznámena 20. července.

Proti Chambersovým aktivitám se postavila zhruba stovka předních britských sportovců, kteří podepsali petici, jíž se snaží zabránit tomu, aby se bývalý dopingový hříšník mohl olympiády zúčastnit. Pod textem jsou například podepsáni i olympijští vítězové veslař Steve Redgrave či mílařka Kelly Holmesová.

Reklama

Související témata: