Hlavní obsah

Wariner na olympijské kvalifikaci opět prohrál s Merrittem

Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa v běhu na 400 metrů Jeremy Wariner na americké olympijské kvalifikaci letos už podruhé prohrál s LaShawnem Merrittem. Vicemistr světa z Ósaky zvítězil v ostře sledovaném závodu v čase rovných 44 sekund o 20 setin před Warinerem a získal první domácí titul.

Článek

Wariner, jenž na této trati v posledních letech dominoval a vévodí letošním tabulkám výkonem 43,98 sekundy, podlehl Merrittovi také na začátku června na Zlaté lize v Berlíně.

"Vůbec mi nevadilo, že všichni říkali, že nejsem favorit. Ve své hlavě jsem favorit byl," prohlásil Merritt. I když Wariner vypadal po doběhu zklamaně, tvrdil, že ho porážka nijak nemrzí. "Šlo mi hlavně o to dostat se do nominace," uvedl třetí nejrychlejší čtvrtkař historie s časem 43,45, který měl letos podle prohlášení svého manažera a světového rekordmana Michaela Johnsona útočit na jeho výkon 43,18. "Rekord chci, ale teď se soustředím na to, abych získal zlato," řekl Wariner.

V ženském závodu na 400 metrů potvrdila roli favoritky Sanya Richardsová a vynahradila si zklamání z loňska, kdy doběhla překvapivě až čtvrtá a nekvalifikovala se na šampionát v Ósace. Ve čtvrtek v Eugene zvítězila za 49,89 s téměř sekundovým náskokem. V Pekingu bude jamajská rodačka usilovat o svůj první velký individuální titul, dosud má zlaté medaile jen ze štafety.

Heroický výkon podala loňská americká šampiónka Dee Dee Trotterová, jež se kvalifikovala i s naštípnutou kostí v levé noze, kterou si prorazila při zavírání dveří u auta. Ještě před pár týdny byla schopná běžet čtvrtku za podprůměrných 53 sekund, ve finále udržela třetí postupové místo o deset setin před Monique Hendersonovou.

Po doběhu Trotterová s napětím čekala, jestli je skutečně třetí. "Nemohla jsem vydržet, než pustili na tabuli doběh ze záznamu. To bylo z celého závodu nejtěžší. Naše kvalifikace je strašně stresující," řekla obhájkyně olympijského zlata ve štafetě.

Reklama