Hlavní obsah

Gay musí po zranění na dvoustovce dva týdny odpočívat

Světového šampióna Tysona Gaye, který kvůli křeči nedokončil v sobotu na americkém šampionátu atletů čtvrtfinálový běh na 200 metrů, čeká dvoutýdenní odpočinek. Vyšetření trojnásobného mistra světa z Ósaky ukázalo slabé pnutí ve stehenním svalu. Gay kvůli pádu přišel o možnost bojovat na olympijských hrách v Pekingu o zlato na obou sprinterských tratích a poběží jen stovku a štafetu.

Článek

"Cítil jsem před startem ve stehně slabé pnutí, takže jsem měl zlé tušení," uvedl Gay, jenž upadl zhruba 40 metrů po startu. "Přišlo to po dvou krocích při vybíhání zatáčky. Už když jsem ležel na zemi, tak to tolik nebolelo," prohlásil sprinter, který minulý týden zaběhl při kvalifikaci v Eugene s nedovolenou podporou větru nejrychlejší stovku historie 9,68 sekundy.

"Vyšetření odhalilo menší pnutí v postiženém svalu. Dva týdny teď bude aktivně odpočívat, postupně zvyšovat zátěž a pak se zapojí do normálního tréninku," řekla agentuře Reuters sprinterova mluvčí Barbara Huebnerová.

Gayova neúčast na dvoustovce v Pekingu otevřela dveře k olympijskému zlatu Jamajčanovi Usainu Boltovi, který letos září na obou sprinterských tratích. V běhu na 100 v přímém souboji s Gayem vytvořil světový rekord. na dvojnásobné trati vede letošní světové tabulky suverénně nejlepším časem 19,83 sekundy z ostravské Zlaté tretry.

"Je to smůla, co ho potkalo. Přeju mu, aby se rychle uzdravil a těším se v Pekingu," vzkázal Gayovi na dálku Bolt, který se chce rozhodnout až v srpnu, co na olympiádě poběží.

Gay je další hvězdou, která doplatila na nesmlouvavý systém americké kvalifikace, odkud postupují na olympiádu či mistrovství světa pouze medailisté. Žádné výjimky se neudělují, což bývá často terčem kritiky. V roce 2000 dopadli v běhu na 200 metrů stejně světový rekordman Michael Johnson a další favorit Maurice Greene, kteří kvůli zranění nedokončili finále a v Sydney pak na této trati nemohli startovat.

Finále dvoustovky je v Eugene na programu dnes.

Výsledky - Eugene:
Muži - 3000 m př.: 1. Famiglietti 8:20,24, výška: 1. Williams 230, 2. Nieto a Manson oba 227, chůze 20 km: 1. Eastler 1:27:07,1.
Ženy - koule: 1. Carterová 18,85, kladivo: 1. Cosbyová 70,72.

Reklama

Související témata: