Hlavní obsah

Bývalý trenér Jonesové dostal kvůli dopingu doživotní zákaz

DENVER

Doživotním zákazem činnosti byl potrestán bývalý trenér americké sprinterské hvězdy Marion Jonesové a dalších elitních atletů Trevor Graham za dopingové praktiky.

Článek

Už v květnu byl rodák z Jamajky ve Spojených státech uznán vinným z toho, že lhal federálním vyšetřovatelům kauzy kolem sanfranciské laboratoře BALCO. O výši trestu se teprve rozhodne, jeho nejslavnější svěřenkyně Jonesová si už odpykává půlroční vězení.

Graham v minulosti vedl i bývalé světové rekordmany v běhu na 100 metrů Justina Gatlina a Tima Montgomeryho, pro které rovněž skončila kariéra po dopingových nálezech. Někteří atleti u soudu vypověděli, že je kouč naváděl k dopingu a pomáhal jim obstarávat dopingové látky.

Podle úterního rozhodnutí americké antidopingové agentury USADA se Graham nesmí žádným způsobem účastnit soutěží pořádaných Mezinárodním i americkým olympijským výborem, Mezinárodní atletickou federací ani jinými mezinárodními sportovními organizacemi.

"Tohle je jasný signál, že trenéři a další pomocníci sportovců nestojí mimo daná pravidla. Panuje mylná představa, že to tak je, protože u nich neprovádíme dopingové testy. Tohle svědčí o tom, že využijeme všechny pravomoci, abychom zjednali nápravu," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel USADA Travis Tygart.

"Pro atlety je to znamení, že si musejí dobře vybírat, s kým budou spolupracovat," prohlásil mluvčí olympijského výboru USA Darryl Seibel.

Reklama