Hlavní obsah

Ikona českého sportu. Hranici 95 metrů překonal z oštěpařů jen Železný

Pietersburg

Jediným oštěpařem, který po změně pravidel v roce 1986 překonal novým typem náčiní pětadevadesátimetrovou hranici, je Jan Železný. Poprvé se mu to podařilo 6. dubna 1993 v jihoafrickém Pietersburgu výkonem 95,54 metru. Tento světový rekord později ještě dvakrát vylepšil až na dosud platných 98,48 z května 1996, čímž se postaral o jeden z nejhodnotnějších výkonů atletické historie.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Jan Železný při kvalifikaci oštěpařek na mistrovství světa v Dauhá.

Článek

Šestadvacetiletý olympijský vítěz z Barcelony v roce 1993 poprvé absolvoval v Jihoafrické republice předsezonní tréninkový kemp, kam jej pozval americký oštěpař a spolumajitel střediska v Germinstone Tom Petranoff. Železný si trénink zpestřil účastí na závodech v Pietersburgu, kde hned prvním pokusem překonal o více než čtyři metry rok staré maximum Brita Stevea Backleyho.

Světový rekord Železný poprvé vylepšil v květnu 1987 v Nitře (87,66), podruhé se mu to povedlo o tři roky později v Oslu (89,66). Na témže místě poslal v červenci 1992 náčiní do vzdálenosti 94,74, ale tento výkon nakonec nebyl uznán kvůli nepovolenému typu oštěpu.

Zatímco tehdy Železný použil model od firmy Németh a při triumfu v Barceloně zase sandvik, rekordní hod v Pietersburgu zaznamenal oštěpem značky Held. Petranoff k tomu trefně poznamenal: "Kdyby Jan v úterý držel v ruce telefonní sloup, stejně by hodil 95 metrů."

Pět ze šesti nejdelších hodů

Z "Plechovky" se nakonec stala jedna z největších osobností tuzemského sportu. Ke zlatu z Barcelony přidal další dva olympijské triumfy a jako první oštěpař zvítězil pod pěti kruhy třikrát za sebou. Třikrát vyhrál i mistrovství světa, celkem na vrcholných akcích vybojoval jedenáct medailí.

Na sklonku kariéry nejlepší světový atlet roku 2000 a čtyřnásobný vítěz domácí ankety Sportovec roku neúspěšně kandidoval na post předsedy Českého olympijského výboru. Později se dal na trénování, v jeho skupině byli či jsou medailisté z OH a MS Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch, Petr Frydrych nebo Barbora Špotáková.

Železný dosud drží pět ze šesti nejdelších hodů historie novým typem oštěpu. Mezi jeho nejlepší výkony se vklínil pouze Němec Johannes Vetter, jenž před třemi lety hodil 94,44 m. Z jeho svěřenců se k devadesátimetrové hranici, kterou Železný oficiálně překonal v 34 závodech, nejvíc přiblížil Vadlejch. Tomu k ní v roce 2017 scházelo 27 centimetrů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články