Hlavní obsah

Kratochvílová: Kdybych objížděla mítinky, třeba bych rekord neměla

Michal OsobaPrávo

V sobotu je to přesně 25 let, co v Mnichově česká běžkyně Jarmila Kratochvílová překonala světový rekord na 800 m. V závodě, který přitom původně běžet ani nechtěla. Přesto je její výkon 1:53,28 min. nedostižný dodnes. „Kdybych objížděla mítinky, třeba bych rekord neměla,“ přemýšlí sedmapadesátiletá bývalá atletka.

Článek

Připomenete si jubileum?

Určitě. Hned v sobotu doma v Golčově Jeníkově a o týden později v Čáslavi. Tam uděláme takové posezení pro 40-50 lidí, přijde i Lída Formanová a další, kteří byli kolem mě nejblíže.

Když jste 26. července 1983 do Mnichova jela, vůbec jste nepočítala s tím, že osmistovku poběžíte, je to tak?

Ano, rozhodla jsem se až na místě. Dva dny předtím jsem běžela čtvrtku a zaběhla druhý nejlepší čas na světě. Tak jsem věděla, že ji znova nepůjdu, chtěli jsme s trenérem otestovat rychlost. Jenže jak jsem předtím dlouho řídila, měla jsem problémy s křečí. A jak tehdy moc nebyla možnost regenerace, bála jsem se, protože za 14 dní začínalo mistrovství světa. Ale když už jsme byli na místě, jako vychovaný socialistický sportovec jsem si řekla, že když už nás tam pustili, měla bych závodit. Běžela jsem tak, abych doběhla v pohodě, neměli jsme vodiče, nehlásili mezičasy, tak se z té náročné přípravy na čtvrtce zrodil ten rekord.

Půlku jste přitom moc neběhala ani předtím.

Na velkém mítinku jsem ji běžela poprvé. Naposledy rok předtím na Slavii, kdy mi kamarádka z Čáslavi odtáhla první kolo a já druhé běžela stejně rychle, až z toho byl čas 1:56,54. Ale já trenérovi řekla, že osmistovku běhat dál nechci, když jsem se tak nadřela.

Ta mnichovská už vás přesvědčila, když jste se na ni přihlásila i na mistrovství světa...

Ten den večer končily přihlášky a mě někdo v Praze strašně rychle přihlásil. Já se to dozvěděla až po příjezdu, že jsem nahlášena na 200, 400, 800 metrů i na obě štafety.

Teď se za rekordy na mítincích dávají desetitisíce dolarů. Co jste dostala vy?

U nás 3000 korun, od pana Himla (tehdejší předseda ČSTV - pozn. red.).

Čas to byl skvělý, ale napadlo vás tehdy, že vydrží čtvrtstoletí?

Určitě ne. Ale nedávno jsem si uvědomila, že když Mutolaová několikrát ohlásila útok na rekord, spočítala jsem jí osmistovky a ona jich běžela za rok 25. K tomu několik kilometrů. Pak nemá kdy trénovat. I když jsem si říkala, co bychom dělali my, kdyby mi tehdy na mítincích dávali peníze na ruku, zvali mě a já je objížděla. Třeba bych rekord neměla, protože tu tvrdou přípravu bych neměla kdy absolvovat.

K vašemu výkony se nepřiblížil nikdo na méně než sekundu. Možná byl více ohrožen, když se objevila snaha norských funkcionářů anulovat rekordy před rokem 2000, což odůvodňovali dopingovým podezřením u atletů z východního bloku v 80. letech.

Já zažila dobu, kdy světové rekordy nebyly tak atraktivní, možná jsem toho ani moc nevyužila, nejsem taková povaha. Když jsem o tom návrhu slyšela, řekla jsem si, ať to klidně zruší, já v sobě budu mít, že jsem ten čas běžela, i kdyby v nějakých tabulkách nebyl.

Reklama