Hlavní obsah

Zlato z chodeckého závodu na 20 kilometrů získal Rus Borčin

PEKING

Vítězem olympijského chodeckého závodu na 20 kilometrů se stal v čase 1:19:01 Valerij Borčin. Stříbro v sobotu v Pekingu získal se čtrnáctisekundovou ztrátou trojnásobný světový šampión Jefferson Pérez z Ekvádoru, třetí byl v cíli Australan Jared Tallent. Obhájce aténského zlata Ital Ivano Brugnetti obsadil pátou příčku

Článek

Borčin se pět kilometrů před cílem dostal spolu s Pérezem do úniku a o vítězství rozhodl dva kilometry před cílem, kdy olympijský šampión z Atlanty nedokázal zareagovat na nástup jednadvacetiletého ruského reprezentanta.

Do závodu nezasáhl Borčinův krajan Sergej Morozov, který k finále nečekaně nenastoupil. Podle agentury AP ruská výprava o důvodech, proč světový rekordman nebyl na startu, Mezinárodní atletickou federaci IAAF neinformovala. Rusové pouze uvedli, že jde o interní rozhodnutí atletického svazu.

"Nevím, co za tím bylo," řekl Borčin na tiskové konferenci, kde drtivá většina otázek směřovala k posledním dopingovým kauzám ruských sportovců.

Borčin: Doping? Nevím, o co tady jde

Vedle Morozova přišli o účast na hrách také Vladimir Kanajkin a Viktor Burajev, kteří byli z týmu vyřazeni ještě před začátkem olympiády kvůli pozitivním testům na EPO. V kauze podle zahraničních agentur původně figurovalo i Borčinovo jméno. "Nevím, o co tady jde. Ale poslední měsíc jsem trénoval zcela sám, takže jsem se s žádným kolegou z reprezentace neviděl a nic o tom nevím," dodal atlet, který si už v juniorském věku odpykal roční trest za užití zakázaného stimulantu.

Kromě tria chodců přišlo kvůli pozitivním testům na doping těsně před hrami o účast v Pekingu devět ruských sportovců a šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist dokonce naznačil, že by mohlo jít o organizovaný doping.

Velké množství dopujících Rusů přijde podezřelé i bronzovému Australanu Tallentovi. "Je to problém. Pravděpodobně jen v jedné zemi a všichni víme v jaké. Kvůli čistým sportovcům můžeme jen doufat, že komisaři budou dělat, co mohou," dodal. "Je to divné. Borčin je Kanajkinův tréninkový partner. Možná ale nechce odpovídat na otázky o dopingu proto, že Rusové jsou kvůli událostem z poslední doby pod velkým tlakem," uvedl.

LOH 2008 - atletika:
Muži - 20 km chůze:
1. Borčin (Rus.) 1:19:01, 2. Pérez (Ekv.) 1:19:15, 3. Tallent (Austr.) 1:19:42, 4. Chao Wang (Čína) 1:19:47, 5. Brugnetti (It.) 1:19:51, 6. Adamsová (Austr.) 1:19:57, 7. Fernandez (Šp.) 1:20:32, 8. Heffernan (Ir.) 1:20:36.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články