Hlavní obsah

Trenér Jordanovové vzal vinu za doping své svěřenkyně na sebe

SOFIA

Trenér bulharské atletky Daniely Jordanovové Dimitar Vasilev prohlásil, že nese vinu za dopingový skandál své svěřenkyně, kvůli němuž běžkyně nesmí v Pekingu startovat v závodu na 1500 metrů. Za vším jsou podle jeho slov kontaminované doplňky stravy, které minulé léto zakoupil v Řecku a v Turecku.

Článek

Dvaatřicetiletá Jordanovová byla desátou ženou letošních světových tabulek. Ze startů na předchozích dvou olympiádách vytěžila dvě finálové účasti: na pětikilometrové trati v Sydney a v Aténách právě na patnáctistovce, kde skončila pátá. I proto měla v Pekingu patřit k uchazečkám o medaile. Nález testosteronu v mimosoutěžním vzorku odevzdaném 13. června v Sofii však všechno zmařil.

"Byl to pro mě velký šok. Mohu však prohlásit, že jsem za Danielin pozitivní test plně odpovědný," řekl novinářům Vasilev. Na vině je podle něho neuvážený nákup potravinových doplňků. "Vždy jsem se snažil kupovat léky na její fyzické zotavení od dobře známých společností. Ale minulé léto jsem koupil nějaké lékařské zboží z Řecka a Turecka a více než pravděpodobně je právě v tom problém. Snědla nějaké kontaminované doplňky," obhajoval atletku Vasilev.

Jordanovová připustila, že chtěla úspěšným startem na hrách v Číně zakončit svou aktivní kariéru. Plány však vzhledem k okolnostem začíná měnit. "Přemýšlela jsem, že po hrách v Pekingu skončím, ale skončit za těchto okolností, to by byla škoda. Je to velmi nepříjemná situace a budu potřebovat nějaký čas na to, abych si vůbec uvědomila, co se vlastně stalo," uvedla sklíčeně Jordanovová.

Přestože funkcionáři před užíváním potravinových doplňků varují, spousta přistižených sportovců posléze právě na ně svaluje vinu za svůj pozitivní dopingový nález. Pro Bulharsko navíc nejde v případě Jordanovové o žádnou výjimku - v posledních dvou letech byly mimo jiné odhaleny i další běžkyně Vanja Stambolovová a Teodora Kolarovová nebo výškařka Venelina Venevová. Sítem neprošel ani kladivář Andrian Andrejev.

Reklama