Hlavní obsah

Špotáková: Bylo by hezké obhajovat zlato jako maminka

PRAHA

Salutovat nemohla, protože vojenský mundůr na sobě neměla, takže když jí armádní generalita při návratu z Pekingu k olympijskému zlatu gratulovala, alespoň s úsměvem ve tváři špitla: Sloužím vlasti. „Uniformu si už ale brzy obléknu, protože si půjdu na ministerstvo pro odměnu. A možná i pro povýšení, neboť i to přece bývá zvykem,“ připomněla se oficírům oštěpařka Barbora Špotáková, když se v nedělním odpoledni objevila v pražské Ruzyni.

Článek

Odměna se jí hodí. Ta od ministryně, stejně jako milión, která zkasíruje za olympijské zlato. A peníze, jež se posypou od sponzorů, pak tuplem. Dozrál čas, kdy se s přítelem Lukášem chtějí pustit do stavby domu.

Nejdřív dům, pak strom. A co potomek?

"To Lukáš se hned v Pekingu nabídl, že ho postaví. On z baráku pochází, proto si nedovede představit, že bychom zůstali trčet někde v  bytě. Teď, když nějaké peníze kápnou, se může do stavby pustit. Zvláště, když se nám koupený pozemek líbí čím dál víc, zejména když Lukáš tvrdí, jak moc se těší,“ mrkla Barbora Špotáková na svého sýkořického hasiče schovávajícího se v davu gratulantů.

Olympijské zlato vyhrála, dům jí přítel Lukáš postaví, strom v Unhošti na zahradě také zasadí, takže bude zbývat jen zplodit potomka. To aby mohla za čtyři roky letět na příští hry do Londýna obhajovat oštěpařský primát jako maminka…

„Možné to sice je a hezké by to bylo také, jenže tyhle věci se plánovat nedají,“ vlastně poprvé připustila, že i na založení rodiny mysli. Už neprozradila, zda ji snad k podobným úvahám neinspirovaly poslední nákupy, na něž se v Pekingu před návratem domů vydala.

Inspirací nákupy pro dětičky

„Spousta mých kamarádek má mimina, takže jsem kupovala nejrůznější věci pro dětičky. A k tomu jsem přidávala konvičky a čajové sety, trička s Maem i všelijakými artefakty. Ale dopadla jsem lépe, než někteří moji kolegové, kteří si museli koupit i kufry, aby nákup pobrali,“ líčila oštěpařka, že i pro ni byl nákup v Silku obrovským zážitkem.

Teď ji čeká spousta zážitků dalších, neboť zlato se musí pořádně oslavit. A zapít také, to se ví.

„V Praze U Pinkasů, na Sýkořici s mými a Lukášovými kamarády, v Praze s nejbližšími, v Ústí s bráchou,“ vypočítávala Špotáková, co všechno musí v nejbližších dnech zvládnout. Dovolená plánovaná do Řecka nebo Turecka se tudíž odkládá až na říjen, protože v září musí olympijská vítězka absolvovat ještě tři závody, na nichž jí hodně záleží.

„Nejdříve hned 2. září Super Grand Prix v Lausanne, odkud chci největší soupeřky přivézt na Jablonecký oštěp konající se tři dny poté. A 13. září mě čeká světové finále ve Stuttgartu, jež jsem v posledních dvou letech vyhrála, takže se ani letos nechci nechat zahanbit. Natrénováno má, formu také, proto nemusím nic hrotit a klidně si mohu před těmito závody dopřát i odpočinek. I tak by mohl nějaký sedmdesátimetrový hod přijít, protože mně se na podzim vždycky házelo dobře,“ prozrazovala, co ji v nejbližších dnech a týdnech ještě čeká.

Dojetí i tři dny po triumfu

Premiéra písničky, kterou Báře slíbil a jen pro ni ji skládá Lou Fanánek Hagen a její oblíbená kapela Tři sestry, se do nabitého programu samozřejmě také vejde. „To je moc hezká odměna,“ svěřila se. Dost možná, že muzikantům bude schopna vyprávět už i o vítězném pekingském hodu, jímž vytvořila evropský rekord a posledním pokusem si zajistila zlato.

„Ale to jen proto, že jsem ho viděla snad už čtyřicetkrát. Nepamatuji si ho, ale odpozorovaný už ho mám. Zato na hecování soupeřek a energii, kterou mně předaly a jež mě znovu nakopla, si pamatuji moc dobře. Na olympiádě se tak často nestalo, aby soupeřky někomu fandily s takovou upřímností, jako ony mně,“ byla Barbora Špotáková i po třech dnech od olympijského triumfu až dojatá, jak jí soupeřky vítězství nad Ruskou Abakumovovou přály.

Reklama

Související témata: