Hlavní obsah

Šebrle zvažuje, že ještě bude závodit v Talence

PRAHA

Bezprostředně po neúspěšné obhajobě zlaté olympijské medaile neměl Roman Šebrle v úmyslu postavit se ještě v letošní sezóně na start dalšího desetiboje, ale postupem času názor změnil. Šestý muž olympijského závodu v Pekingu uvažuje, že se zúčastní tradičního víceboje ve francouzském Talence.

Článek

"Říkal jsem, že nechci do Talence, ale to bylo bezprostředně po závodu. To se mi rozleželo a teď bych si ještě zazávodil," řekl Šebrle po úterním příletu. Účast na mítinku, který se koná 13. a 14. září, však závisí na jeho zdravotním stavu. "S tím kašlem to stejně nejde, takže buď se zbavím kašle a pojedu do Talence, nebo sezónu opravdu ukončím," dodal ke svým plánům.

Do nich patří především lékařská vyšetření, která by měla odhalit příčinu jeho problémů. Kašel ho trápil už před odletem do Pekingu a v Číně se nic nezměnilo, záchvaty kašle ho postihly i bezprostředně po doběhu závěrečného závodu na 1500 metrů. "Je to už čtyři týdny pořád stejný. Už mě to nebaví žít s kašlem," posteskl si Šebrle.

V touze po olympijské medaili chodil brzy spát a soustředil se jen na svůj závod, takže jiné dění v Pekingu nestihl sledovat. "To mě teď pěkně štve, mohl jsem aspoň koukat," litoval.

Z výškařského sektoru alespoň viděl, jak Barbora Špotáková posledním hodem získala zlatou medaili. "Ten oštěp byl určitě můj největší zážitek," uvedl. Až po desetiboji se podíval do ulic Pekingu a sledoval z tribuny jeden den atletických soutěží.

Chválil čínské fanoušky v Ptačím hnízdě

Šebrle chválil čínské fanoušky v Ptačím hnízdě, kteří se během olympiády naučili roztleskávat. "Seděl jsem i mezi normálními lidmi a ti si tu olympiádu užívali," poznamenal s tím, že olympiáda neměla chybu. "Byla naprosto skvělá, nemám jediné, co bych tomu vytknul."

Neúspěch na olympiádě završil jeho nepovedenou sezónu plnou zranění, ale také mu dodal motivaci do dalších let. Úřadující mistr světa neplánuje žádná zvláštní opatření, která by měla zabránit opakování svalových problémů. "Tomu se člověk nevyhne, já jsem vždycky říkal, že u mě je to na hraně. Když se podíváte na celou olympiádu, tak nejsem jediný. Tam se zranila spousta favoritů a taky to chtěli podchytit a chtěli na olympiádě vyhrát. Třeba pro čínského překážkáře to musela být úplná tragédie," řekl na adresu Liou Sianga.

Na olympijském trůnu ho vystřídal Američan Bryan Clay, který při americké kvalifikaci předvedl výkonem 8832 bodů nejlepší desetiboj od her v Aténách. V budoucnu by mohl ohrozit i Šebrlův světový rekord 9026 bodů. "Světový rekord, to je takový malý zázrak. Tam musí vyjít úplně všechno a musí být člověk připravený nejenom fyzicky, ale i psychicky. Samozřejmě na ten světový rekord má, ale netroufnu si říci, jestli to udělá nebo ne," zhodnotil světový rekordman vyhlídky svého rivala.

Reklama