Hlavní obsah

Jablonec uvítá tři nejlepší oštěpařky z Pekingu - za pět miliónů

Olympijská vítězka Barbora Špotáková a další dvě medailistky z Pekingu Ruska Maria Abakumovová a Němka Christina Obergföllová ozdobí 5. září atletický mítink Jablonecký oštěp. Na fotbalovém stadiónu na Střelnici se s nimi střetne ještě pět dalších finalistek z nedávného olympijského závodu. Novinářům to v pátek řekl Jiří Vopršal z pořádající agentury IMA Production.

Článek

"Rozpočet mítinku je téměř pět miliónů korun. Pokud některá závodnice hodí světový rekord, dostane prémii 20 000 eur (téměř půl miliónu korun)," uvedl Vopršal. První tři oštěpařky získají vedle peněžních odměn i zlaté cihličky o váze 31,1 gramu, 20 gramů a 10 gramů.

Abakumovová potvrdila účast na Jabloneckém oštěpu již před olympiádou. Když si ale udělala díky druhému místu v Pekingu velké jméno, manažer ji chtěl podle Vopršala poslat na jiný, lépe honorovaný mítink. Nakonec však Abakumovová své závazky dodrží a na Jablonecký oštěp přijede.

Jablonecká radnice poskytla na mítink 2,5 miliónu korun. Městské peníze poslouží hlavně na startovné pro závodnice a na zabezpečení jejich pobytu v Jablonci. "Na začátku jsme se trošku zděsili, kolik mítink bude stát. Ale nešlo to udělat jinak. Peníze jsme museli vytáhnout z naší rozpočtové rezervy," konstatoval starosta Petr Tulpa.

V minulosti na atletiku přispělo i město Turnov

Jablonec není jediným městem, které v Libereckém kraji přispělo na vrcholovou atletiku. Turnovská radnice věnovala na květnový Memoriál Ludvíka Daňka 300 000 korun. Rozpočet mítinku s nejlepšími diskaři světa, desetibojařem Romanem Šebrlem nebo mistryní světa Špotákovou se pohyboval okolo 1,1 miliónu korun.

Stadión na Střelnici patří městu a kvůli Jabloneckému oštěpu se na něm vybudoval rozběh. Tulpa věří, že tribuny pro 6700 diváků se při mítinku zaplní do posledního místa. "Jižní tribunu s 2000 sedadly zaplní žáci jabloneckých škol. Vstup mají zadarmo. Pro ostatní diváky stojí lístky 30 a 50 korun," uvedl Tulpa.

Soutěž oštěpařek začne příští pátek v 17:00. V doprovodném programu se utkají osobnosti v hodu oštěpem na cíl - dvoumetrový kruh. Představí se například herci David Matonoha a Martin Dejdar, hokejový brankář Milan Hnilička, jeho fotbalový kolega Michal Špit nebo starosta Tulpa.

Pořadatelé mítinku uvítají i trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného, zlatou oštěpařku z olympiády v Helsinkách 1952 Danu Zátopkovou či jablonecké atletické legendy, stříbrné medailisty z mistrovství Evropy 1974 a 1978, výškařku Miladu Karbanovou-Matoušovou a čtvrtkaře Karla Koláře.

Reklama