Hlavní obsah

Mutolaová byla ráda, že se s kariérou rozloučila právě v Curychu

Na světě zřejmě není vhodnější místo, kde se mohla rozloučit s atletikou legendární mosambická půlkařka Maria Mutolaová, než curyšský stadión Letzigrund. Na tamním Weltklasse slavila desetinásobná mistryně světa od roku 1993 do 2004 jedinečnou šňůru dvanácti vítězství a v pátek tam nastoupila ke svému poslednímu závodu v kariéře, která trvala 21 let.

Článek

Symbolicky v něm předala štafetu vycházející hvězdě Pamele Jelimové z Keni, která třetím nejlepším časem všech dob 1:54,01 o více než sekundu vylepšila rekord mítinku, který Mutolaová stanovila při svém osobním maximu už v roce 1994. V 35 letech doběhla v pátek čtvrtá a časem 1:58,71 dohromady po dvousté v životě pokořila hranici dvou minut.

"Byl to poslední závod, tak to nebylo lehké při vědomí, že po něm věším tretry na hřebík," uvedla. Přes emotivní okamžiky nešetřila při posledních pozávodních rozhovorech v kariéře širokými úsměvy na důkaz spokojenosti s důstojnou rozlučkou. "Jsem ráda, že se to stalo právě v Curychu a že jsem se dostala pod dvě minuty. Curych byl ke mně vždycky přívětivý, diváci jsou tu skvělí," řekla atletka přezdívaná Express z Maputa.

Letos v Pekingu se stala olympijská vítězka ze Sydney 2000 první běžkyní, která dokázala na pěti hrách po sobě postoupit do finále. Od halového mistrovství světa v roce 1991 až do letoška nechyběla na žádném MS venku či pod střechou ani na olympijských hrách. V pátek přiznala, že i proto prožívá rozporuplné pocity.

"Závodně jsem běhala od 14 let, to je víc než půlka mého života, takže je to dost emotivní. Teď se budu věnovat něčemu jinému a bylo by to mnohem těžší, kdybych nevěděla, co bych od teď měla dělat," uvedla Mutolaová. O svojí budoucnosti má naopak poměrně přesné představy. Bude se naplno věnovat své nadaci, jejímž prostřednictvím mimo jiné umožňuje ve své zemi dětem sportovat, případně se věnovat sportu při zahraničích pobytech.

Reklama