Hlavní obsah

Atletický jackpot se bude v Bruselu dělit ve stínu stovky

BRUSEL

V pátek se v Bruselu při posledním mítinku atletické Zlaté ligy rozhodne o majitelce miliónového jackpotu, ale při vší úctě k chorvatské výškařce Blance Vlašičové a keňské půlkařce Pamele Jelimové bude hlavní pozornost upřena na běh mužů na 100 metrů.

Článek

V něm původně měli vedle sebe vůbec poprvé zakleknout do bloků tři nejrychlejší muži planety, ale Američan Tyson Gay nakonec ze souboje s jamajskými soupeři vycouval. Světový rekord bude každopádně opět v ohrožení.

Pořadatelé Van Dammova memoriálu se ještě den před mítinkem mohli pyšnit, že dokázali do Bruselu přilákat a ke stejné disciplíně přihlásit trojnásobného olympijského vítěze Usaina Bolta, jeho jamajského krajana Asafu Powella i amerického mistra světa Gaye. Trojice, která má na kontě deset nejlepších časů všech dob, se měla utkat už v olympijském finále v Pekingu, ale Gay, zotavující se po svalovém zranění, do něj překvapivě nepostoupil.

Gay se necítí

Tentokrát Gay svůj páteční start odvolal z výkonnostních důvodů a z obavy ze zranění. Cítí se prý sice na čas tak kolem 9,90 sekundy, s ním by ale podle svých slov jen přihlížel zezadu souboji jamajských rivalů. "Nemyslím si, že jsem v současnosti dost rychlý na to, abych mohl těmhle klukům konkurovat," připustil Gay. Rozhodnutí nejprve odložil na páteční trénink, později ale oznámil, že z obavy o obnovení zranění stehenního svalu raději hned ukončí sezonu a začne se připravovat na tu příští. V závodě jej nahradí Francouz Ronald Pognon.

Jamajčané se od olympijského finále přímému souboji vyhýbali. Powell se v úterý v Lausanne zlepšil na 9,72 sekundy a přiblížil se na tři setiny Boltovu světovému rekordu z Pekingu. Bolt o pár minut později ukázal svou sílu časem 19,63 na dvoustovce, když závěr opět jasně vypustil.

Plány hatí počasí

Ani při rekordu na stovce v Pekingu neběžel naplno až do cíle, což experty vedlo ke spekulacím, že by - pokud ho k tomu soupeři v Bruselu přinutí - mohl rekord stlačit až pod 9,60. Pořadatelům však trochu hatí plány počasí. V pátek večer má totiž v Bruselu pršet a teplota má klesnout pod dvacet stupňů, což nejsou ideální podmínky pro světový rekord.

V Bruselu se také rozhodne o tom, jak se rozdělí jackpot ve výši jednoho milionu dolarů, určený pro nejúspěšnější účastníky šestidílného seriálu Zlaté ligy. Sahají po něm výškařka Vlašičová a Jelimová v běhu na 800 metrů; obě svou disciplínu vyhrály pětkrát, a pokud se jim to podaří i pošesté, dostane každá půl milionu dolarů.

Kdyby uspěla jen jedna, shrábla by celý jackpot sama. Pokud by selhaly obě, snížil by se jackpot na 500 tisíc dolarů a o něj by se obě atletky možná ještě musely dělit s americkým čtvrtkařem Jeremym Warinerem, který míří do Bruselu pro páté vítězství.

Reklama