Hlavní obsah

Překážkář Svoboda: Robles si musí myslet, že jsem do něj zakoukaný

PRAHA

Parádní tečku za neméně parádní sezónou udělal v neděli Světovém atletickém finále překážkář Petr Svoboda. Třiadvacetiletý český reprezentant nestačil v běhu na 110 metrů překážek pouze na bronzového olympijského medailistu Davida Oliviera a časem 13,33 zaostal jen o čtyři setiny za svým vlastním českým rekordem. „Vyšlo to, ani nevím jak. Byla dost zima, protivítr,“ vrátil se k úspěšnému vystoupení ve Stuttgartu při pondělním setkání s novináři.

Článek

Svoboda se mohl začít těšit na atmosféru Světového finále poté, co svůj start zrušili Američané Trammell s Moorem i světový rekordman Dayron Robles z Kuby a český atlet dostal dodatečně pozvánku. Podmínky, které v neděli panovaly na stadiónu ve Stuttgartu, kde oštěpařka Barbora Špotáková den předtím vytvořila nový světový rekord, ale semifinalistu olympijských her nijak neoslnily.

„Vyšlo to, ani nevím jak. Byla dost zima, protivítr,“ vzpomínal na nedělní závod. Sám se navíc necítil zcela v pořádku. „Něco na mě lezlo, byl jsem hrozně unavený, cítil jsem průdušky. Když jsem ale přišel na start a zaklekl do bloků, tak jsem věděl, že to bude dobré,“ vyprávěl atlet pražského Olympu.

Uklidnění přinesla i slova trenéra Ludvíka Svobody. „Trenér říkal, že když trefím první překážku a budu mít vedle sebe někoho, kdo mě potáhne, tak nebude problém. A já zaběhl 13,33 sekundy, jako kdyby se nechumelilo,“ pochvaloval si Svoboda, jenž proběhl cílem za Oliverem s výrazným odstupem od zbytku startovního pole. Třetí Američan Wilson ztratil 19 setin.

„Manažer mi říkal, že to v televizi vypadalo jako Boltův doběh na olympiádě. My s Oliverem a pak dlouho nic. Já jsem viděl záznam až v noci, kdy jsem po tom všem nemohl zamhouřit oka, a byl to snad první běh, který se líbil i mě samotnému,“ líčil.

Souboje s Američany jej motivují 

Souboj s Američany si Svoboda na dráze užil. „Poslední dva závody jsem neběžel podle představ, takže jsem si možná i něco dokazoval. Proti Američanům se mi ale běhá dobře, motivuje mě být s nimi na dráze. Líbí se mi na nich, že jdou vždy do akce s tím podat megavýkon,“ ocenil zámořské překážkáře.

Mrzet jej snad mohlo jen to, že se neutkal se zlatým z Pekingu Dayronem Roblesem, který při letošní Zlaté tretře stanovil nový světový rekord 12,87 sekundy. „Sešli se tam ti nejlepší, co v závěru sezóny byli zdraví a mohli přijet. Robles je ale překážkář, jaký tu nebyl,“ složil hold současnému vládci nad plůtky. Jedinečná technika kubánského atleta Svobodovi učarovala. „Robles si asi myslí, že jsem do něj zakoukaný. Když se vedle mě rozcvičuje, tak já sedím bez hnutí a pozoruji ho,“ prozradil se smíchem český závodník.

Za sebou má Svoboda životní sezónu. Čtyřikrát překonal český rekord, objel velké závody včetně olympijských her, vyhnula se mu zranění. Pro příští rok má před sebou laťku položenou hodně vysoko. „Cíl na příští rok? Ten výkon řeknu až před startem sezóny, nerad bych něco plácl. Ale bude to určitě osobák,“ slíbil český překážkář.

Reklama