Hlavní obsah

Cechlová podepisovala petici

Michal OsobaPrávo

Diskařky a kladivářky se bouří. Nelíbí se jim, že organizátoři prestižních evropských mítinků preferují na jejich úkor jiné disciplíny. „Takže jsme měly letos závody v Brazílii, Thajsku a v Austrálii, což je pro Evropanky nemožné objezdit,“ zlobí se diskařka Věra Cechlová.

Článek

Proto byla ráda, když během Světového atletického finále ve Stuttgartu mohla připojit svůj podpis pod petici adresovanou Mezinárodní atletické federaci (IAAF).

„Chceme, abychom těch mítinků v Evropě měly víc, ne jen čtyři,“ vysvětluje motivaci k vytvoření obsáhlého dopisu. „Mělo to asi pět stránek, kde se popisuje i to, že jsme ve Zlaté lize za poslední roky nebyly ani jednou, zatímco chlapský oštěp je tam každý rok,“ líčí pátá z olympiády.

Iniciátorkou petice byla chorvatská kladivářka Ivana Brkljačičová. „Ale rády jsme se přidaly všechny,“ přikyvuje Cechlová. Nakonec svůj autogram připojila i diskařská vítězka Světového atletického finále Yarelis Barriosová. „Dala jsem jí ten papír, ať to podepíše. Chvíli se na mě dívala, jestli nepodepisuje něco nelegálního,“ vypráví česká diskařka. „Zeptala se, jestli je to dobré, tak jsem jí odpověděla, že jo, a nakonec pod mírným nátlakem podepsala,“ usmívá se Cechlová.

Má ale podobná akce šanci na úspěch? Zřejmě ano. „IAAF má právo každému mítinku určit dvě disciplíny, které musí uspořádat. Vždycky se samozřejmě mohou nějak dohodnout, třeba u nás v Ostravě to máme vyřešené tradičním kladivem v předprogramu,“ popisuje manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Reklama