Hlavní obsah

Kamínková podesáté za sebou vyhrála Běchovice

PRAHA

Petra Kamínková vyhrála podesáté za sebou běžecký silniční závod z Běchovic do Prahy a stala se opět domácí šampiónkou. Ve 112. ročníku tradičního desetikilometrového závodu v neděli pětatřicetiletá závodnice AK Olomouc zvítězila časem 36:11 téměř o minutu před Evou Tománkovou a spolufavorizovanou Ivanou Sekyrovou.

Článek

Mezi muži si pro třetí titul v kariéře doběhl čtyřicetiletý veterán Róbert Štefko. Slovenský rodák dosáhl času 31:21 a vévodil absolutnímu triumfu běžců AK Kroměříž. Při absenci obhájce prvenství Jana Kreisingera si doběhl pro stříbro Pavel Faschingbauer, třetí skončil Tomáš Blaha.

Kamínková, která načala svou vítěznou desítku ještě pod dívčím jménem Drajzajtlová, běžela o 43 vteřin pomaleji než loni. "Jsem ráda, že se mi to povedlo. Kopce mi ale daly zabrat, vrchařka nejsem," přiznala v cíli.

Soupeřky ji však příliš nepotrápily. "Holky se za mnou po startu držely, už na třetím kilometru jsem ale zrychlila a odpoutala se od nich," popsala hladký průběh závodu. "Motivace do dalšího titulu mi nechybí, moc mě to baví," dodala.

Štefko se radoval po třech letech, celkově si připsal sedmé vítězství. Od startu se držel v čelní skupině, soupeři postupně odpadli. "Jsem spokojený, i když druhá pětka byla docela pomalá, projevila se únava. Přeci jen se ukázalo, že už nemám tolik natrénováno," řekl vítěz, který i ve 40 letech znovu předčil mladší protivníky. "Kdyby tu byli všichni velcí soupeři, měl bych to o dost těžší," uvedl Štefko.

Úspěšný návrat zaznamenal stříbrný Faschingbauer, jenž na Štefka ztratil 23 sekund. "Odpočíval jsem půl roku kvůli zraněním, tady jsem vlastně zahájil přípravu na příští rok na maraton," prohlásil spokojeně v cíli.

Tradiční Běchovice si v přívětivém počasí nenechalo ujít kolem 1300 běžců.

Běžecký silniční závod z Běchovic do Prahy:
Muži: 1. Štefko 31:21, 2. Faschingbauer 31:44, 3. Blaha (všichni AK Kroměříž) 31:57.
Junioři: 1. Bajza (AK Kroměříž) 33:05.
Ženy: 1. Kamínková (AK Olomouc) 36:11, 2. Tománková (Olymp Praha) 37:03, 3. Sekyrová (AK Sokolov) 37:08.
Juniorky: 1. Sekanová (Sokol České Budějovice) 37:53.

Reklama

Související témata: