Hlavní obsah

Špotáková skončila druhá v anketě o evropskou atletku roku

BRUSEL

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Barbora Špotáková obsadila druhé místo v anketě o nejlepší evropskou atletku letošního roku. Českou oštěpařku porazila jen ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, která letos vytvořila tři světové rekordy včetně výkonu 505 centimetrů při triumfu v olympijském finále.

Článek

Anketu organizuje Evropská atletická asociace a hlasují v ní novináři i veřejnost. Třetí místo za Isinbajevovou a Špotákovou obsadila belgická výškařka Tia Hellebautová, která na olympiádě v Pekingu překvapivě porazila královnu této disciplíny Blanku Vlašičovou. Navíc se v hale stala mistryní světa v pětiboji.

Šestadvacetiletá Isinbajevová anketu vyhrála podruhé v kariéře, poprvé se jí to podařilo v roce 2005. Loni se jí nepovedlo posunout rekordní hranici a následné spekulace o možném střídání na tyčkařském trůnu ji mimořádně motivovaly.

"Někteří lidé říkali, že už se nemůžu zlepšit a že moje dny na vrcholu se chýlí ke konci. To mě trochu naštvalo," řekla atletka, která cenu převezme 18. října v Amsterodamu.

Loni byla nejlepší evropskou atletkou vyhlášena chorvatská výškařka Vlašičová, která po neúspěchu v Pekingu i v boji o jackpot Zlaté ligy tentokrát skončila čtvrtá. Špotáková byla před rokem sedmá.

Výsledky:
1. Isinbajevová (Rus./tyč), 2. Špotáková (ČR/oštěp), 3. Hellebautová (Belg./výška, pětiboj), 4. Vlašičová (Chorv./výška), 5. Samitovová-Galkinová (Rus./3000 m př.), 6. Ohuruoguová (Brit./400 m) a Abeylegesseová (Tur./5000 m, 10000 m), 8. Lebeděvová (Rus./trojskok, dálka), 9. Tomescuová (Rum./maraton), 10. Kwakyeová (Brit./100 m).

Reklama

Související témata: