Hlavní obsah

Afghánka se poprvé odhalila a oslnila atletický šampionát

PAŘÍŽ

Ani nejlepší světový výkon Ekvádorce Pereze na kratší chodecké trati v první den šampionátu nepřilákal takovou pozornost novinářů a diváků jako start dvaadvacetileté Afghánky Limi Azimiové. Ta si při svém prvním pobytu mimo Kábul zaběhla osobní rekord na 100 metrů časem 18,37 s.

Foto: ČTK

Afghánka Lima Azimiová na trati sobotního rozběhu na 100 metrů.

Článek

"Věděla jsem, že nemůžu běžet rychleji. Pro moji zemi je ale důležité, že afghánská žena mohla poprvé startovat na světovém šampionátu," řekla studentka angličtiny a literatury na kábulské univerzitě. Afghánistán byl přijat jako členská země IAAF letos 18. července.

Na start závodu se postavila v teplákách, ale v tričku s krátkým rukávem. "Je to poprvé, kdy jsem na veřejnosti s odhalenými pažemi," přiznala s úsměvem, ale v zápětí dodala, že po návratu domů bude v souladu s muslimskými tradicemi opět nosit dlouhé šaty.

Do Paříže se dostala díky tomu, že je členkou univerzitního týmu v odbíjené a když se hledala závodnice, která bude ještě nedávno válkou zmítaný Afghánistán reprezentovat, byla ze všech volejbalistek nejrychlejší. "Začala jsem trénovat před třemi měsíci jedenkrát týdně. Ještě za vlády Tálibánu jsem musela být celé dny doma, takže o tréninku nemohla být řeč," uvedla Azimiová, jejíž krajan Ahmadi se představil i na sprinterské trati mužů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články