Hlavní obsah

Janků by vsadil balík na Bábovu medaili

PAŘÍŽ

Každý z nich měl úplně jiné pocity. Zkušenější Tomáš Janků zůstal po kvalifikaci ve výškařském sektoru před branami finále, zatímco osmnáctiletý Jaroslav Bába dal mazácky napoprvé 229 cm a v pondělí bude bojovat o medaile.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába v akci.

Článek

"Medaile visí dost vysoko. Když se zadaří, chtěl bych skončit do osmého místa. Samotné finále už je pro mě úspěch," říkal vítkovický atlet.

Jeho spolubydlící Janků byl však nekompromisní. "Kdybych měl nějaký velký prachy, tak si klidně vsadím, že Jarda udělá medaili. Jestli do finále nezblbne, určitě skočí přes 230."

V kvalifikaci se oběma dařilo rozdílně. Janků měl dobrý začátek, Bába zase lepší konec. Janků dával všechno napoprvé, ale zaseknul se na 227 cm. Kdyby je skočil na první nebo druhý pokus, šel do finále. "Je to obrázek celé sezóny, která byla průměrná. Výška se nedá skákat na náhodu. V téhle sestavě nemá člověk s 225 šanci," mínil Janků.

Skákal bez tretry

Ke třetímu pokusu na 227 se rozhodl k nevídané věci. Nechal si tretru jen na levé odrazové noze a pravou měl bosou. Ten pokus byl paradoxně asi nejnadějnější. "Co mám říct... Zkoušel jsem cokoli, aby se to změnilo. Bez tretry někdy skáču líp než s ní," prozrazoval. "Možná jsem to měl zkusit už dřív. Asi se picnu do palice..."

Čerstvý juniorský mistr Evropy Bába se na nižších výškách trápil s technikou. "Přitom odrazově ty skoky byly dobré. Skoro všechno jsem ale opravoval, 227 jsem shodil úplně zbytečně, prostě blbec. Až těch 229 vyšlo podle představ," tvrdil Bába. "Jak jsem napodruhé dal těch 227, už jsem věřil, že bych do finále postoupit měl."

Mladšího z české výškařské dvojice na MS mrzelo, že ve finále nebudou dva. "Je škoda, že se Tomáš zadrhl na 227. Předtím skákal výborně. Chtěl jsem, abychom šli do finále oba, ale nedá se nic dělat." Janků nezdar překousl. "Na finále se určitě půjdu na stadión podívat. Jarda tady skáče výborně, určitě jim to zavaří. Na to, jak je mladý, závodí úplně bez respektu."

Oba teď budou mít trochu jiné starosti. Janků už může hodit všechno za hlavu, šampionát pro něj skončil. "Udělám si dovolenou, budu chodit na závody. Na nějakou turistiku po Paříži si nechám zajít chuť, moc na to nejsem a bolí mě pak nohy. Nebo si sednu v atletické vesnici k tomu pódiu, kde jsou koncerty, a začnu pít drinky," říkal s nadsázkou a úsměvem ve tváři.

Trénink v posteli

To Bába, jehož jméno už se daleko věhlasnější soupeři určitě učí vyslovovat, směřuje všechno k finálovému klání. "Budu jen odpočívat. Dám si krokodýlí trénink. Lehnu si na postel a budu čekat na formu..."

Obrovský dojem na něj udělala atmosféra, skákat před téměř vyprodaným kotlem na Stade de France pro něj byl zážitek. "Nádhera," shrnul to jedním slovem. "Zkoušel jsem si roztleskávat diváky a povedlo se. Mám to rád, daleko lépe se mi skáče před plným stadiónem."

Po kvalifikaci se ze všeho nejvíc těšil na jídlo. "Výškaři se nemůžou moc přecpávat. Měl jsem za celý den jen rýžový salát, puding a ovoce," vypočítával Bába. "Nejsme vrhači. My to tělo musíme tahat nahoru a každé kilo je znát," doplnil ho Janků.

Ve finálových prognózách je Bába opatrný, i když přiznal, že má velký sen. "Je jen v mé hlavě, nechci ho troubit do světa." Na medaili bude podle něj potřeba skočit minimálně 232 nebo 233. "Je to strašně našlapané, medaili může udělat kdokoli," zamýšlel se svěřenec trenéra Dudy, jehož v kvalifikaci nejvíc zaujali Rus Sokolovskij, Jihoafričan Freitag a Švéd Holm. "První cíl už jsem si splnil a myslím, že do finále půjdu s klidem," prohlásil atlet s osobním rekordem 232 cm v hale a 230 cm pod širým nebem.

Reklama

Související témata: