Hlavní obsah

Příští rok chci vyhrát mistrovství Evropy i světa, plánuje Šebrle

PRAHA

Není každý den posvícení, o tom se v letošním roce několikrát přesvědčil i Roman Šebrle. Zdravotní problémy jej provázely celou sezónu a šesté místo z olympiády pro něj představovalo zklamání. I proto se rozhodl na všechno honem rychle zapomenout a připravit se co nejlépe na nadcházející rok. V něm by se chtěl opět vrátit na desetibojařský trůn.

Článek

Letošní rok byl pro Romana Šebrleho jedním z nejhorších. Prodělal několik zranění a na olympijských hrách v Pekingu skončil šestý. "Vůbec mi nevyšel. Neúspěch na olympiádě pro mě znamená totéž, jako kdybych se zranil a nejel na ni. Ale jak se říká, vše špatné je k něčemu dobré. Hodně jsem se poučil. Každému sportovci se občas nezadaří. Já můžu být rád, že to přišlo až v době, kdy už mám vše vyhrané," svěřil se Šebrle.

Příčin nezdaru bylo prý několik. "Hodně mě zaměstnávalo moje Sport Centrum. Pořád jsem někde lítal a na regeneraci jsem měl čím dál tím méně času. A to byla chyba. V mém věku už musím regenerovat více než dříve," přiznal. Teď by se ale vše mělo změnit. Šebrle začal spolupracovat s dalším olympijským vítězem v desetiboji - Robertem Změlíkem. "Robert převzal můj sportovní komplex a já se díky tomu mohu soustředit už jen na atletiku," dodal.

Do kufru si musí přibalit i dýchátka

Kromě zranění se úřadující mistr světa potýkal také s dalšími zdravotními problémy. "Tři měsíce už kašlu. Naštěstí se už ale vysvětlilo proč. V Brně jsem podstoupil řadu vyšetření a potvrdilo se, že mám lehčí formu astmatu. Dostal jsem nějaké léky a dýchátka, která se mnou budou všude cestovat," vyprávěl Šebrle.

Světový rekordman už začal také s přípravou na příští rok. "Čtrnáct dní jsem byl v Tatrách. Výborně jsem si zatrénoval a jsem naprosto spokojen. V prosinci odlétám na měsíc do Afriky. Tentokrát ale k moři. Honza Železný mi doporučil jedno atletické centrum, kam po dohodě s trenérem vyrazíme," prozradil rodák z Lanškrouna.

V nadcházející sezóně by se Šebrle rád opět vrátil na desetibojařský trůn. "Pokud mi vydrží zdraví, chci vyhrát březnové halové mistrovství Evropy i srpnový světový šampionát v Berlíně," netajil se třiatřicetiletý atlet. "Šetřit se nijak nehodlám. Když ale ucítím svaly, nepůjdu do rizika, abych nedopadl jako letos," uzavřel olympijský vítěz z Atén.

Reklama