Hlavní obsah

IAAF se odvolala k CAS proti trestům pro sedm ruských atletek

MONTE CARLO

Mezinárodní atletická federace IAAF se podle očekávání odvolala ke světové sportovní arbitráži CAS kvůli trestu za doping pro sedm elitních ruských atletek. IAAF nesouhlasí s tím, že dvouletý distanc dostalo pět běžkyň a dvě vrhačky zpětně, takže by se mohly opět představit například už příští rok na mistrovství světa.

Článek

Špičkové ruské atletky podváděly při odevzdávání vzorků moči už v dubnu a květnu roku 2007, na jejich prohřešek se přišlo porovnáním vzorků DNA letos krátce před olympijskými hrami. Národní svaz před měsícem udělil všem závodnicím dvouletý trest, ovšem zpětně od doby přestupku, a ne od okamžiku, kdy byly suspendovány.

"Je nepřijatelné, aby tyto atletky dostaly trest v podstatě na devět nebo deset měsíců, takže by už klidně mohly závodit v roce 2009. Navíc okolnosti jejich případu opravňují IAAF k tomu, aby byly suspendovány na víc než na minimální dva roky," uvedl dnes v tiskovém prohlášení prezident světové atletiky Lamine Diack.

Při podvádění byly přistiženy dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová, halová světová šampionka a rekordmanka na patnáctistovce Jelena Sobolevová, bývalá mistryně světa na 5000 m Olga Jegorovová, halová vicemistryně světa na 1500 m Julija Fomenková a půlkařka Světlana Čerkasovová. Provinily se také mistryně Evropy a stříbrná medailistka z MS v hodu diskem Darja Piščalnikovová a bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová.

Reklama