Hlavní obsah

Železný se pokusí opět probudit talent Klimešové

PRAHA

Zatímco Barbora Špotáková se při studiích v Americe teprve měnila z vícebojařky v oštěpařku, její vrstevnici Jarmilu Klimešovou v roce 2000 oslavovali jako historicky první českou juniorskou mistryni světa.

Článek

Mezi dospělými se ale oštěpařce ze Šumperka stále nedaří proniknout do finále velkého šampionátu. Nový impuls by měl sedmadvacetileté atletce dodat muž nanejvýš povolaný – oštěpařská ikona Jan Železný. „S trenérkou už jsem byla dlouho a poslední roky jsem přešlapovala na místě a nevěděla co a jak. Navíc ze skupiny odešla Nikola Brejchová, když ukončila kariéru,“ popisuje okolnosti ukončení spolupráce s trenérkou Pilařovou.

Železný dosud připravoval mužské trio včetně olympijského finalisty Veselého, od podzimu je jeho skupina širší. „Je na ní vidět, jak je šikovná nejen při oštěpu, ale i při různých průpravných hrách,“ chválí Železný svůj nový přírůstek. „Víc se věnujeme hraní si s kotníky, trénink je pestřejší i díky tomu, že jsme početnější skupina,“ netají se spokojeností ani Klimešová.

Hlavním předpokladem bude zdraví

Novou členku přijali i dosavadní Železného svěřenci. „Pro ně je to určitě také oživení,“ všiml si kouč. „Snaží se ke mě chovat hezky jako gentlemani, snad jim to vydrží,“ usmívá se oštěpařka, jež má oproti svým tréninkovým parťákům úlevy. „Dělám tak tři čtvrtiny toho co oni. Jsou to velcí chlapi, kdybych zvládala to co ni, bylo by to s nimi špatné,“ usmívá se.

Železný věří, že Klimešová pod jeho vedením naváže na juniorské úspěchy. „Háže celou sezónu dobře, ale neumí to v poslední době prodat na velkých soutěžích. Když si vezmete průměr jejích hodů z první půlky letošního roku, je velmi slušný,“ říká světový rekordman. „V Pekingu stačilo na osmé místo necelých 60 metrů a na to rozhodně má,“ je přesvědčen trojnásobný olympijský vítěz. Osobní rekord Klimešové má hodnotu 62,60 m.

Základním předpokladem je ale zdraví, které oštěpařskému talentu v posledních letech moc nepřálo. Trápila ji záda, loket… „Ještě teď doléčuju rameno, ale do startu sezóny by to mělo být určitě dobré,“ doufá Klimešová. Potom se třeba přiblíží i ke Špotákové. „Trénujeme obě na Dukle, i když každá pod jiným trenérem. Víc se zaměřím na techniku a pak budu útočit zezadu,“ plánuje s úsměvem.

Reklama