Hlavní obsah

Maratónský šampión Kibet zakončil chmurný rok vítězstvím

SINGAPUR

Alespoň konec roku přinesl radost světovému šampionovi Luku Kibetovi, který dnes vyhrál maraton v Singapuru. V lednu šlo pětadvacetiletému vytrvalci o život, když byl při hromadných násilnostech doma v Keni kamenován a zraněn. Když se zotavil, nemohl se dlouho dostat zpět do formy. Na olympijské hry v Pekingu se dostal jako náhradník až na poslední chvíli a závod nedokončil.

Článek

"Nebyl to dobrý rok. Doufám, že se mi ho povede alespoň dobře zakončit," uvedl Kibet před startem a přání se mu splnilo. V parném a vlhkém počasí zaběhl traťový rekord 2:13:01 a vysloužil si prémii 35 tisíc dolarů za vítězství.

"Jsem zpátky! Nový traťový rekord v těchhle podmínkách? Můžu být spokojený," řekl po doběhu etiopský atlet, kterého na trati navíc zpomalil bloudící policejní vůz. Potvrdil, že mu náročné podmínky v Asii vyhovují. Loni vybojoval světový titul v Ósace, předtím dvakrát vyhrál maraton v Tchaj-peji.

V uplynulých měsících Kibet mnoho důvodů k radosti neměl. Při povolebních nepokojích v Keni, při nichž zahynuly stovky lidí, přišli o život i elitní maratonec Wesley Ngetich a také někdejší čtvrtkař Lucas Sang. Účastník olympijských her v Soulu byl ubit v Eldoretu krátce poté, co násilníci napadli kameny Kibeta.

"Byli to ti samí lidé. Do mě se pustili kameny v jedenáct hodin, Lucase zabili v poledne. Byl jsem z toho strašný smutný. Lucas byl jako můj starší bratr," prohlásil Kibet, kterému Sang během kariéry radil.

Po napadení nemohl měsíc běhat, než se zotavil ze zranění. Přesto se nechal přemluvit ke startu v maratonu v Londýně, kde doběhl v dubnu dvanáctý. Kvůli slabému výkonu nebyl nominován na hry v Pekingu, do týmu se dostal až po odstoupení Roberta Cheruyiota den před odletem výpravy.

"Musel jsem si všechno zařídit, s vízy mi nikdo nepomohl. Ale zvládl jsem to a 13. srpna odletěl. Závod byl 24. srpna, nebyl jsem dobře připravený," komentoval své odstoupení z maratonu, který vyhrál jeho krajan Samuel Wanjiru, jenž získal pro africkou velmoc první olympijské zlato v královské vytrvalecké disciplíně.

Kibet doufá, že ho napodobí za čtyři roky v Londýně. "Nejdřív chci ale obhájit titul v Berlíně," řekl směrem k mistrovství světa v příštím roce.

Singapur:
Muži: 1. Kibet 2:13:01, 2. Chepkwony 2:15:12, 3. Matui (všichni Keňa) 2:15:15.
Ženy: 1. Masaiová (Keňa) 2:34:15, 2. Skvorcovová (Rus.) 2:37:10, 3. Chesireová (Keňa) 2:42:39.
Fukuoka:
1. Kebede (Et.) 2:06:10, 2. Irifune 2:09:23, 3. Fudžiwara (oba Jap.) 2:09:47.

Reklama

Související témata: