Hlavní obsah

Oštěpařka Brejchová se bude věnovat dceři a vrátí se k lyžování

PRAHA

Výborná oštěpařka, ale také smutná hrdinka, která sbírala bramborové medaile. Taková je Nikola Brejchová, která letos ukončila svou bohatou závodní kariéru. Největším zážitkem pro ni už navždy zůstane olympijské finále v Aténách 2004. Nyní se chce naplno věnovat své dceři Valerii, jednou se však možná představí v roli trenérky malých dětí.

Článek

K atletice se Nikola Brejchová (roz. Tomečková) dostala v deseti letech. V sedmnácti získala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy juniorů a v roce 2001 přidala další stříbro, tentokrát z Univerziády. Dvanáckrát se stala mistryní České republiky, osmkrát překonala český rekord. Jejím maximem byl hod z roku 2004, kdy její oštěp doletěl do vzdálenosti 65 metrů a 91 centimetrů. Byla velkým talentem, ale zdravotní problémy v její kariéře sehrály svou roli.

"Nikola byla velmi talentovaná, věděla jsem, že její oštěp bude létat daleko. Podle mě měla na to hodit kolem 67 nebo 68 metrů. Někdy se ale zbytečně bála a její problémy s achilovkou, kolenem a kyčlemi ji také připravily o delší hody. Jsem jí moc vděčná za to, že jsem se díky ní podívala do světové atletiky," prohlásila trenérka Marcela Pilařová, která Brejchovou 14 let vedla.

Čtvrtá místa jí byla souzena

První bramborová medaile na Brejchovou čekala na mistrovství světa v Edmontonu v roce 2001. "V kvalifikaci jsem tehdy vytvořila český rekord, ve finále můj hod stačil pouze na čtvrté místo. Myslím, že jsem tady ale měla k medaili nejblíže," zavzpomínala Brejchová. V roce 2004 na olympijských hrách v Aténách opět brala nepopulární bramborovou medaili, tehdy jí chybělo pouhých šest centimetrů. "Atény byly asi tím nejlepším, co se mi kdy povedlo. I pro diváka to musel být skvělý zážitek, finále mělo opravdový náboj. Vzpomínám na něj ráda, i když mi bronz o kousíček utekl," vyprávěla.

O rok později se stala maminkou, v prosinci se jí narodila dcera Valerie. K oštěpu se však vrátila a na světovém šampionátu v Ósace 2007 vybojovala své další čtvrté místo. "Osud tomu asi nechtěl, abych měla medaili. Chybělo mi i trochu štěstí. Možná jsem si ho vybrala tím, že když jsem byla zraněná nebo po mateřské, vždy jsem se odrazila ze dna a dokázala se vrátit do dobré formy," řekla atletka.

Oštěpy už má uklizené

Své oštěpy už atletka vyčistila a uklidila do pracovny. Dva z nich má ale stále na očích. "Dva oštěpy mám vyvěšené na zdi. S jedním jsem házela minulý rok, druhý byl můj oblíbený," přiznala rodačka ze Zlína. Jestli je ještě někdy vytáhne, netuší. "V poslední době jsem už cítila každý pohyb, tak nevím, jestli si s nimi ještě někdy hodím. Ale nikdy neříkej nikdy," dodala.

Nyní se chce Brejchová naplno věnovat dceři a začít zase s lyžováním, se kterým kdysi skončila. Nevylučuje však ani návrat k atletice, kdy by se jednou mohla představit jako trenérka. "Moje rozhodnutí skončit nebylo rozhodně jednoduché. Začíná mi vlastně nový život. Chci se teď hlavně věnovat rodině a vrátit se k lyžování. Možná až půjde Valerie za rok do školky, tak se pustím do trénování malých dětí," naznačila plány do budoucna Brejchová.

Reklama