Hlavní obsah

Manželka věřila Šebrlemu až do poslední chvíle

Jan Krůta (Paříž)

Boj desetibojaře Romana Šebrleho o zlato přijeli sledovat do Paříže kromě skupiny českých fanoušků i manželka světového rekordmana Eva a jeho otec. Ta přecházela od sektoru k sektoru a výkony svého muže pozorně sledovala. I ona od partnera čekala v některých disciplínách více.

Foto: ČTK

Roman Šebrle se v Paříži mohl spolehnout na podporu manželky.

Článek

"Asi opravdu neměl formu, i když se před závodem cítil perfektně. Ale věřila jsem, že v oštěpu předvede aspoň sedmdesát metrů a že vyhraje," neztrácela víru ve schopnosti svého chotě, jenž sice metu 70 metrů překonal, ale jen s přešlapem. "Nedařilo se mu na stovce ani na překážkách, pak se to projevilo i v tyči. Vrhy jsou ale dobré," hodnotila a litovala především nezdařené stovky, hned úvodní disciplíny programu, po níž byl její muž časem 11,00 až na desátém místě.

"Trochu zaspal a zaběhl nejhorší čas snad za posledních pět let. Po ní jsem si říkala, že je to divné, asi se na něm podepsala viróza. Roman měl ještě před týdnem teplotu, dva dny před závody mu navíc naskákaly opary," hledala příčiny horších výkonů. "Když jsem s ním v průběhu soutěže mluvila, říkal, že se cítí úplně bez formy. Přitom na tréninku předváděl dobré výkony..."

Minimální kontakt během závodu

Během závodu s manželem přijde do kontaktu pouze minimálně. "Ani ho nechci rozptylovat," praví Šebrlová, kterou stejně jako řadu dalších atletických fanoušků překvapil Kazach Karpov, jenž byl ještě po sedmi disciplínách ve vedení. "Čekala jsem, že o medaile budou bojovat spíše Islanďan Magnusson a Rus Lobodin," věřila zkušenějším vícebojařům.

Pozastavila se i nad tím, že úroveň desetiboje na vrcholu sezóny nenaplnila očekávání. "Nevím, čím to je. Ale kdyby byl Roman úplně zdravý, věřím, že by 8800 bodů udělal," uvedla. Podle jejích slov byl loňský mistr Evropy z onemocnění nešťastný již před odletem do Paříže. "Ptal se, jestli se to na něm nemůže podepsat, a já ho pořád ujišťovala, že ne."

Běžkyně na 800 metrů, která ještě pod dívčím jménem Kasalová startovala na evropském šampionátu ve Valencii v roce 1998, zároveň přiznala, že manželovy závody prožívá ještě více než svoje. Na vrcholné akce s ním jezdí teprve dva roky, předtím dávala přednost televizi.

"Dříve to nešlo, protože jsem závodila a pak byla těhotná," zavzpomínala matka téměř ročního syna Štěpána. "Teď ho hlídají mí rodiče. Ještě je malý, nerozuměl by tomu a já bych z toho nic neměla. Asi ani na olympiádu do Atén ho nevezmu, ale na další MS do Helsinek v roce 2005 už by mohl jet," plánovala.

Běhání ji stále baví

Po porodu Šebrlová pokračuje ve své běžecké kariéře, vysoké ambice však již nemá. "Běhání mě baví, chci zůstat u atletiky, dokud to půjde." Dalšího potomka zatím s manželem neplánují. "Štěpán je tak živý, že nám vystačí ještě aspoň na dva roky," smála se.

Reklama

Související témata: