Hlavní obsah

Elitnímu steeplaři Vroemenovi hrozí doživotní distanc

AMSTERODAM

Evropský rekordman v běhu na 3000 metrů překážek Simon Vroemen čelí podezření, že při mistrovství Evropy v roce 2006 užil zakázanou infuzi. To by v součtu s jeho letošním pozitivním testem na anabolický steroid metandienon znamenalo, že mu hrozí doživotní zákaz startu. Potíže zřejmě čekají také nizozemský svaz, který podle listu De Telegraaf jeho tehdejší dopingový případ kryl.

Článek

Devětatřicetiletý Vroemen v srpnu 2005 v Bruselu vytvořil na steeplu dosud platný evropský rekord časem 8:04,95 minut. O rok později měl na ME v Göteborgu obhajovat stříbrnou medaili, ale kvůli nemoci tehdy nenastoupil coby největší favorit do finále.

Onemocnění vyvolalo podle nových informací podání nedovolené "zotavovací" infuze a údajně o tom od počátku věděl i svaz. Oficiálně ale tehdy uvedl jako příčinu otravu z jídla. O tajení případu promluvil reprezentační trenér vytrvalců Bram Wassenaar, svaz to odmítl.

Infuze je zakázaná od ledna 2005 a její užití se trestá dvouletým zastavením činnosti. Podle Wassenaara ovlivnila postoj federace k tehdejšímu případu i skutečnost, že Vroemen měl po ME ukončit kariéru.

Letos na jaře se ale k atletice nečekaně vrátil a v červenci odevzdal vzorek moči, v kterém byly objeveny stopy metandienonu. Pozitivní test potvrdil i kontrolní rozbor, atlet jakoukoli vinu popřel.

Reklama