Hlavní obsah

IAAF si prý neví rady s dopingovým vzorkem Whiteové

PAŘÍŽ

Mezinárodní atletická federace (IAAF) řeší první případ dopingu na atletickém mistrovství světa v Paříži, který se týká rovnou čerstvé dvojnásobné světové šampionky ve sprintech Kelli Whiteové. Píše to dnes francouzský sportovní deník L'Équipe. Aféra je podle něj natolik komplikovaná, že IAAF ji zatím drží v tajnosti.

Foto: ČTK/AP

Američanka Kelli Whiteová zvítězila na mistrovství světa v Paříži po triumfu v běhu na 100 metrů také ve finále na dvojnásobné trati.

Článek

V dopingovém A vzorku moči, který byl americké šampionce odebrán po nedělním vítězství v běhu na 100 metrů, byly podle deníku objeveny stopy Modafinilu, stimulujícího centrální nervový systém.

Momentálně nefiguruje na seznamu zakázaných prostředků Mezinárodního olympijského výboru, ale na popud Francouzů by se na něj měla vrátit před letní olympiádou, která se příští rok koná v Aténách. Modafinil, který používají proti únavě a spánku například letoví dispečeři či piloti, už před několika lety na seznamu zakázaných prostředků uveden byl.

Lékařský slovník Vidal určený profesionálním zdravotníkům jej přitom sportovcům nedoporučuje kvůli tomu, že jim hrozí pozitivní dopingový test. IAAF nyní musí podle L'Équipe vyřešit vědecký a právnický problém v jednom. I když není Modafinil na seznamu explicitně uveden, mohl by spadat do kategorie "příbuzné látky".

Whiteová měla problémy i loni

Kelli Whiteová, která se dnes večer pokusí o zisk třetího zlata ve štafetě na 4x100 metrů, byla loni v červenci po mítinku v Paříži pozitivně testována na kortikoidy. IAAF ji sice očistila, francouzský Výbor prevence a boje proti dopingu ji ale udělil půlroční zákaz startu na francouzském území.

Generální sekretář IAAF István Gyulai z Maďarska informace listu potvrdil a federace se případem intenzivně zabývá. "Byli jsme o tom informováni v pátek. Jedná se o stimulant, ale nikdo neví, zda jde o mírný nebo vážný podpůrný prostředek," řekl Gyulai agentuře AP. "Prověřujeme to, začalo šetření. Zaobírají se tím experti," dodal.

Případ by podle něj měl být rozlousknut ještě během dneška. Už nyní ale bylo na 15:00 avizované prohlášení IAAF odloženo nejprve na neurčito, pak na 16:45. Na rychlém řešení kauzy závisí i večerní start Whiteové ve finále sprinterské štafety a její případný boj o třetí zlato z Paříže.

"Je třeba urychleně zjistit, zda prostředek patří do některé ze zakázaných skupin," potvrdil mluvčí IAAF Nick Davies. "Pokud ne, nejedná se o dopingový případ. Pokud ano, pak budou následovat příslušné konsekvence. Pokud bude patřit třeba do stejné skupiny jako kokain, není vyloučen ani dvouletý distanc," řekl.

Reklama