Hlavní obsah

Výškař Tomáš Janků se zkusí rozloučit na HME v Turíně

BRNO

Už jen necelé tři měsíce dělí nejlepšího současného českého výškaře Tomáše Janků od konce kariéry. Čtyřiatřicetiletý atlet uvažuje o tom, že by se rozloučil startem na březnovém halovém mistrovství Evropy v Turíně. K tomu potřebuje skočit limit 227 cm.

Článek

Konec kariéry po letošní halové sezóně si Janků naplánoval už dříve, svůj záměr oznámil v srpnu na olympijských hrách v Pekingu, a hodlá ho dodržet. "Výšce se věnuji od svých patnácti let. Nedají se jíst jen buchty, kterých se člověk postupně přejí. Tak je to i s mojí kariérou. Nyní chci také ochutnat koláče," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Během zimy chce objet všechny své oblíbené mítinky doma i v zahraničí. "Žádné konkrétní cíle jsem si nedal, chci si závody užít. Nyní nejen po sportovní, ale i po společenské stránce," uvedl Janků. Přiznává, že bude náročné udržet při závodech potřebnou koncentraci.

Na mezinárodní scénu vstoupil sedmým místem na juniorském mistrovství světa 1992 v Soulu. Jeho největšími úspěchy jsou bronzová medaile z halového ME 1998 a stříbrná medaile z mistrovství Evropy 2006, kde si vytvořil stávající osobní rekord 234 cm.

"Rozhodl jsem se v nejlepším odejít. Smutek necítím, můj sportovní život bude naplněn. Pokud se probojuji až do Turína, tak se pokusím uspět co nejlépe. Ale výška je nesmírně zrádná disciplína," řekl Janků. Na halovou sezonu se připravoval stejně jako v minulosti. "Hlavně je důležité, že se mi vyhnula zranění," dodal.

Reklama

Související témata: