Hlavní obsah

Bába v Ostravě skočil limit pro HME, Laláková se vrátila vítězně

OSTRAVA

Ruský výškař Andrej Těrešin vyhrál výkonem 231 centimetrů pátý ročník Ostravské laťky, ale radost měl i druhý Jaroslav Bába, který výkonem 227 centimetrů splnil limit pro halové mistrovství Evropy v Turíně. Ženám vládla Barbora Laláková, jež se po dlouhodobém zranění vrátila vítězstvím za skok přes laťku ve výšce 184 centimetrů.

Článek

Těrešin i Bába výrazně překonali své představy. Hlavně český reprezentant vůbec nečekal, že by po zdravotních problémech z posledních tří týdnů mohl už dnes pokořit limit pro březnový šampionát. "Kvůli bolestem zad jsem toho moc nenatrénoval. Proto jsem nadmíru spokojený, takový výkon jsem vůbec nečekal," řekl novinářům Bába.

Nebýt výpadku v přípravě, mohl první závod halové sezony ozdobit i kvalitnějším výkonem. Při rozběhu měl však problémy s krokem a před laťkou zbytečně zpomaloval. "Neměl jsme rozměřený rozběh, to je jeden z důsledků těch zdravotních problémů v poslední době," vysvětlil Bába.

Z elitní české trojky vyčníval suverénně nejvíc. Tomáš Janků i Svatoslav Ton po zimní přípravě teprve hledají formu. Janků skočil 220 centimetrů, když vynechal 224 a pak neuspěl na výšce 227. Ton se přenesl jen přes 215 centimetrů.

Laláková, která kvůli zraněné achilovce přišla o start na olympiádě v Pekingu, po devítiměsíční závodní pauze zdolala před osmi stovkami diváků v Bonver Aréně 184 centimetrů. Svěřenkyně trenéra Michala Pogányho přesto se svým vystoupením nebyla úplně spokojená, protože se po kvalitní přípravě cítila na lepší výkon.

"Podle tréninků jsem si věřila na 187 centimetrů, což byl i můj dnešní cíl. Bohužel se to nepodařilo, a proto nejsem spokojená," řekla výškařka pražského USK, jejíž osobní maximum je o 15 centimetrů lepší. "Ale důležité je, že jsem zdravotně v pořádku a noha drží. Doufám, že se to bude pořád zlepšovat," uvedla Laláková.

Její největší potenciální soupeřka Iva Straková do Ostravy kvůli zdravotním problémům nedorazila, druhá Ruska Kaljužinová skočila o čtyři centimetry méně.

Reklama

Související témata: