Hlavní obsah

Bába: Když natrénuji techniku, mohu skákat znovu přes 230 cm

Vladimír KolářPrávo

Nejlepší český výškař současnosti Jaroslav Bába je po Ostravské laťce naplněn optimismem. Hned v prvním závodě skočil limit pro halové mistrovství Evropy v Turíně a těší se i na další závody na Moravě a v Německu.

Foto: Auto Podbabská

Český výškař Jaroslav Bába

Článek

Hned v prvním letošním závodě jste skočil limit pro účast na halovém ME v Turíně 227 cm, což je signál dobré sezony. Jak vysoko v ní asi budete skákat?

S 227 napoprvé jsem velmi spokojený, protože v přípravě jsem poněkud opožděný. Tři týdny jsem měl problém se zády a trénování techniky skoků mě teprve čeká. Přípravu jsem měl velice dobrou a když zvládnu techniku, doufám, že budu skákat přes 230.

K limitu vám více pomohlo domácí prostředí v Ostravě, anebo konkurence?

Jedno i druhé. Diváci byli skvělí a konkurence také. Vždyť Těrešin předvedl nejvyšší letošní skok v hale na světě 231 cm.

Vzal vám rekord Ostravské laťky. Štve vás to?

Vůbec ne. Rekordy jsou přece od toho, aby se překonávaly.

Do Turína chtějí i vaši reprezentační parťáci Janků a Ton. Co myslíte, splní limit? Pojedete tam tři?

Tomáš je po těžkém tréninku a jeho pokusy v Ostravě na 227 cm byly velmi nadějné. Myslím si, že tuhle výšku velmi brzy dá. Sváťa má trochu problémy se zády, ale jakmile projde více závody a vyskáče se, má na to, aby limit skočil i on. Budu velice rád, když budeme v Turíně všichni tři.

Nyní vás čeká Moravská výškařská tour se závody ve středu v Třinci a v sobotu v Hustopečích. Není to příliš mnoho startů najednou?

Bývalo to horší, skákali jsme třikrát během pěti dnů. Do třineckého závodu se vzpamatujeme a v Hustopečích to nějak odskáčeme. (smích) 

Plánujete starty i v německých halách v Arnstadtu a ve Weinheimu? Na obě máte speciální vzpomínky. V Arnstadtu jste skočil český rekord 237 cm, ve Weinheimu jste si před třemi lety těžce poranil kotník.

Arnstadt mám v plánu, skáče se tam někdy začátkem února. Weinheim ne.

Nechcete si připomínat místo vážného zranění?

To ne, tak to neberu. Po vyléčení jsem tam už skákal a nic se mi nestalo.

Skončil Švéd Holm. Kteří z výškařů mají největší šanci útočit na medaile v turínské hale a v létě na mistrovství světa v Berlíně?

Těžko říct. Jen Rusů je sedm nebo osm, kteří lehce skáčou 230 a výše.

I Ivan Uchov?

I on. Obzvláště dobrý je v hale. Je to exhibicionista, halové mítinky mu sedí.

To dokázal loni v Lausanne. Na mítinku pod širým nebem skákal namol opilý!

Já v Lausanne nebyl, protože po olympiádě jsem měl zraněnou patu. Škoda. Viděl jsem akorát záběry na You Tube. Nemohl stát na nohou, musel toho vypít opravdu dost. Byl to šok.

Myslíte, že tenhle výstřelek mu může hodně ublížit?

Možná. Ale také se může stát, že mu to zvedne popularitu a manažeři mu vyjednají na závodech ještě lepší peníze. Kdo ví? (smích)

Vy si občas dáte při skákání třeba pivo na uklidnění?

Ne. Pivo si dám až po závodě.

Evergreenem se stala vaše maturita. Kdy ji konečně složíte?

Další termín je květen. Nejdříve ale musím dodělat čtvrtý ročník, aby mě k maturitě vůbec pustili. Přiznám se, že jsem na to trochu kašlal a teď je těžké přinutit se, abych zabral a tuto kapitolu uzavřel. Maturitu v každém případě chci mít, nechci skončit se základním vzděláním.

Reklama