Hlavní obsah

Musím se s tím nějak vyrovnat, řekl zklamaný Železný

PAŘÍŽ

Místo těsně pod stupni vítězů zbylo v nedělním finále oštěpařů na mistrovství světa v Paříži na poslední českou medailovou naději Jana Železného. "Byl to takový divný závod, házelo se málo. Musím se s tím vyrovnat, ale hodně mě to mrzí," poznamenal po finále zklamaný světový rekordman v rozhovoru pro Právo, ale dodal, že ještě končit nehodlá.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný

Článek

Jste naštvaný, že jste nezískal medaili?

Ne že by mi to nevadilo, ale musím se s tím vyrovnat, i když mě to hodně mrzí. Byl to takový divný závod, házelo se málo a skoro všichni své nejlepší výkony dali prvními pokusy. Myslel jsem, že se ještě někteří včetně mě budou zlepšovat. Přitom podmínky nebyly špatné. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Čtvrté místo je mezi sportovci asi nejméně oblíbené...

Je nejblbější ze všech, nemám ho vůbec rád. Na žádné seniorské soutěži jsem čtvrtý nikdy nebyl. Naposledy snad na mistrovství Evropy juniorů. Tak jsem se teď vrátil do mladých let, což je pozitivní...

Byl jste před závodem i v jeho průběhu psychicky v pohodě?

Ze začátku jsem se nemohl probrat, vůbec nevím, proč. Nebylo to ono. Měl jsem špatný rytmus, byly to všechno takové divné hody. Zkoušel jsem posunovat rozběh, Míra Guzdek mi říkal, že to nemá šťávu. Ale nic nepomohlo. Potřeboval jsem se chytit jedním delším hodem, který bohužel nepřišel. Medaile tady visela strašně nízko, mrzí mě to.

Přejete titul vašemu kamarádovi Makarovovi?

Určitě. Jestli měl vyhrát někdo jiný než já, tak ať je to on, čekal na zlato dlouho. Zasloužil si titul, je to super závodník. Já měl hodit dál a bylo to jiné.

Nelitujete toho, že jste na mistrovství světa jel?

Rozhodně ne. Taky jsem mohl skončit ještě daleko hůř. Tohle může být vzpruha pro příště, aby to bylo lepší.

Pozvete druhého českého oštěpaře Guzdeka na pivo?

To teda asi ne, vždyť mě tady málem zaříznul... Ten u mě skončil (smích). Ba ne, na pivo spolu zajdem, protože si to zaslouží. Zazávodil perfektně a doufám, že mu forma vydrží i příští rok na olympiádu.

Jak dál vidíte svou oštěpařskou budoucnost?

Mám tušení, že bude velice dobrá...

Myslíte i na MS v Helsinkách 2005?

Tam budu určitě, protože mě tam Finové pozvou, i kdybych už neházel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články