Hlavní obsah

VIDEO: Výškař Janků se pomalu loučí s kariérou, u atletiky chce zůstat

PRAHA

Na jubilejním třicátém ročníku výškařského mítinku Novinářská laťka, který se bude konat příští čtvrtek 5. února v pražském nákupním centru Metropole na Zličíně, se český atlet Tomáš Janků pokusí kvalifikovat na halové ME v Turíně. „Chci se rozloučit na vrcholu. Novinářská laťka je pro mě pikantní, nejdůležitější akcí je potom pro mě mistrovství ČR,“ řekl v úterý v Praze novinářům Janků.

Článek

„Tato sezóna je specifická. Už po olympijských hrách v Pekingu jsem avizoval, že se jedná o sezónu poslední. Třicátý ročník mítinku Novinářská laťka je pikantním zakončením mé kariéry v České republice, pominu-li únorové mistrovství ČR,“ prozradil Janků. „Jsem rád, že ač jsem už výškař na odchodu, tak stále držím rekord tohoto mítinku. To je v české konkurenci vcelku obdivuhodné,“ dodal.

Ještě než výškař s osobním rekordem 234 centimetrů definitivně pověsí své tretry na hřebík, zbývá mu absolvovat několik mítinků v rychlém sledu za sebou. Ať už jde o mítinky v Praze, Brně, nebo polské Bydhošti. Pokud se kvalifikuje, může se ještě předvést na halovém Evropy světa v Turíně, jež je na programu v termínu 6.-8. března 2009. „Neřeším, jestli se do Turína kvalifikuji. Za jiných okolností bych to asi prožíval, ale pro mě je v tuto chvíli důležitější mistrovství České republiky,“ říká upřímně zkušený atlet.

Svou činnost v budoucnu zatím čtyřiatřicetiletý stále ještě aktivní sportovec zakrývá rouškou tajemství. „Už dlouho podnikám. Má firma má více jak sto zaměstnanců a úspěšně dokáže fungovat i bez mé účasti. Samozřejmě bych chtěl něco atletice vrátit. Co a jak konkrétně, bych si ještě chvíli rád nechal pro sebe,“ nechtěl jít do detailů Janků.

Ve Valašském Meziříčí čeká na Janků slivovice

„Má budoucnost bude souviset s atletikou. Nechci specifikovat, jestli se má jednat o funkci trenérskou nebo funkcionářskou,“ pokračoval atletický veterán. „Když bude mít Český atletický svaz pocit, že jim budu mít co nabídnout, pak tak učiním,“ dodal.

Trojnásobný účastník olympijských her plánuje svou kariéru definitivně ukončit na mítinku ve Valašském Meziříčí, který se koná v polovině března. „Tam zažiji svůj poslední skok v kariéře. Tento mítink je velice zajímavý tím, že se na něm představí závodníci od těch nejmladších kategorií po ty nejstarší. Navíc se mezi každým skokem pije panák slivovice, tak je na co se těšit,“ rozsvítily se oči zkušenému výškaři při pomyšlení na tradiční valašskou pálenku.

A jak tuto halovou sezónu, v níž se loučí s kariérou, Janků prožívá? „Naposledy jsem měl co dělat v Hustopečích, aby mi nevyhrkly slzy. Myslel jsem, že to všechno budu prožívat trochu lépe. Jak v Třinci, tak v Hustopečích bylo loučení opravdu dojemné. Na druhou stranu to má i pozitivní stránku, protože dostávám velké množství dárků,“ vzpomněl si znovu výškař na nejednu láhev slivovice, kterou si z Moravy domů odvezl.

Reklama