Hlavní obsah

Šebrle příště na hory nevyrazí

PRAHA

Tréninkový kemp před atletickým mistrovstvím světa v Paříži v horách ve Font Romeau Romanovi Šebrlemu nešel k duhu. Rychlostně na tom v desetiboji nebyl pak nejlépe a v bězích na soupeře ztrácel. "Příště už bych na hory v tomto období nejel. A také musím něco udělat, abych se vyhnul viróze," hlásil po pondělním příletu ze světového šampionátu.

Foto: PRÁVO

Roman Šebrle

Článek

Tam sice získal svou první medaili, ale věřil, že bude z nejcennějšího kovu. Připít si s ním na zisk stříbra přesto přišli na letiště rodiče, spousta kamarádů a známých, zástupci armádního sportovního centra i pražské Dukly, jejíž klubové barvy hájí. Hlavně si ale padl do objetí s manželkou Evou a synkem Štěpánem, kterému bude ve čtvrtek rok. Táta se ratolesti po půldruhém týdnu nemohl nabažit.

"Dáreček mu vezu, ale ten k narozeninám mu koupím až doma. A samozřejmě dostane dort," sliboval jediný medailista v české výpravě, v jehož duši se stále mísila radost z drahého kovu se zklamáním. "Měl jsem i na zlato," opakoval.

Kdyby tak všechny disciplíny šly ve francouzské metropoli rodákovi z Lanškrouna jako oštěp, pak by se třeba jeho zlatá touha naplnila... "Do příští sezóny jsem se utvrdil, že jsem schopen házet za sedmdesát metrů," říkal světový rekordman, který před dvěma lety v Götzisu jako první muž na planetě prolomil hranici 9000 bodů.

Věřil, že Železný vyhraje

Loňský mistr Evropy z Mnichova toho po závodě, který skončil ve středu, moc po městě nenachodil. "Bylo mizerné počasí," vysvětloval, proč se nevydal po proslulých pařížských památkách. Zato mířil do hlediště stadiónu Stade de France, aby si vychutnal vrcholnou atletiku a držel palce svým reprezentačním kolegům.

Nejvíc snad prožíval finále Jana Železného v oštěpu. "Ale nebyl jsem nijak nervózní. Ještě před pátými a šestými pokusy jsem stále věřil, že hodí 87 metrů a vyhraje." Když však snaha jeho oddílového kolegy vyšla naprázdno a musel se smířit s nevděčnou bramborovou medailí za čtvrté místo, šli si spolu na víno, aby nějak spláchli onu nepovedenou neděli.

Na dovolenou k moři

Do týdne se svěřenec trenéra Dalibora Kupky rozhodne, jestli se ještě do Francie letos jednou vrátí a pojede na jeden z vyhlášených desetibojařských mítinků do Talence. V každém případě si však po dlouhé sezóně neodepře dovolenou.

"Vydáme se někam k moři. A malého samozřejmě vezmeme také," dal nahlédnout do svého programu pro příští týdny také držitel bronzu z letošního halového mistrovství světa v Birminghamu. Budou do něj patřit také oslavy jeho pařížského stříbra. "Spojím to s babiččinými narozeninami, které bude tuhle sobotu třiaosmdesát a další týden má šedesátiny tchán. Ale ještě dnes s přáteli, když mě jich tolik přijelo uvítat, někam zajdeme posedět..."

Reklama

Související témata: