Hlavní obsah

Výškař Jaroslav Bába vyhrál Novinářskou laťku

PRAHA

Atlet Jaroslav Bába vyhrál jubilejní 30. ročník Novinářské laťky. Český výškař jako jediný zdolal 224 cm a mohl se tak v Praze na Zličíně radovat z vítězství. Druhý skončil Kubánec Lisvany Pérez a třetí místo obsadil další z Čechů - Svatoslav Ton. Oba závodníci překonali laťku ve výšce 220 cm.

Článek

Jaroslav Bába se jako jediný přehoupl přes 224 cm a stal se tak vítězem obnoveného výškařského mítinku Novinářská laťka, který se již potřetí konal v prostředí nákupního centra Metropole Zličín. Další postupná výška 227 cm už však byla nad jeho síly, a tak čtyřiadvacetiletý atlet nebyl se svým výkonem zcela spokojen. „Nemohu říci, že bych byl spokojený. Při rozcvičování jsem se cítil skvěle, v samotném závodě mi to ale nešlo a trápil jsem se,“ přiznal Bába.

Svěřenec Aleše Dudy však doufá, že forma přijde brzy. „Nějaké závody jsem teď vynechal a věnoval jsem se přípravě. Hodně jsem posiloval. Myslím, že forma při dalších mítincích půjde nahoru a zase se do toho dostanu,“ přál si bronzový medailista z olympiády v Aténách.

Tonovi chybí k překonání limitu jen kousek

Pro většinu závodníků se stala konečnou  výška 220 cm. Svatoslav Ton ji ale hned napoprvé zvládl a rozhodl se, že 224 cm vynechá. Chtěl tak šetřit síly na 227 cm, které by mu v případě úspěšného překonání zajistily účast na halovém mistrovství Evropy. „Oproti minulému závodu v Brně byly skoky technicky lepší, cítil jsem se ale unavený,“ řekl Ton.

„Uvidíme, třeba to vyjde příští středu v Bánské Bystrici. Vím, že mi chybí kousek. Mám teď ale na věci trochu jiný pohled. Nechci se skákáním, které mám moc rád, stresovat. Skáču, protože mě to baví. Když se mi to povede, budu šťastný, když ne, smutnit nebudu,“ přemýšlel nahlas třicetiletý atlet.

Dalším Čechem v závodě byl Tomáš Janků, který překonal laťku ve výšce 215 cm a skončil na desátém místě. „Technicky se mi nedaří. Vím, kde dělám chyby, ale nedokážu je napravit. Nevím, jestli je to tím, že chci končit, a hlava si řekla, že už to nemá smysl,“ vyprávěl Tomáš Janků. "Zúčastním se ještě několika závodů, tak uvidíme,“ dodal vicemistr Evropy z roku 2006.

<tbody><tr class="invert"><td>Mezinárodní závod ve skoku vysokém Novinářská laťka: </td></tr><tr><td>1. <em><strong>Bába</strong></em> (ČR) 224, 2. Pérez (Kuba) 220, 3. <em><strong>Ton</strong></em> (ČR) 220, 4. Šapoval (Ukr.) 220, 5. Bermejo (Šp.), Grabarz (Brit.) a Sokolovskij (Ukr.) všichni 215, ...10. <em><strong>Janků </strong></em>215, 13. <em><strong>Sommerschuh</strong></em> (oba ČR) 205. </td></tr></tbody>

Reklama