Hlavní obsah

Komise obvinila sponzory a agenty z nezdaru atletů USA v Pekingu

RALEIGH

Špatné výsledky amerických atletů na olympijských hrách v Pekingu byly také důsledkem nekalého vlivu sponzorů a sportovních agentů. Shodla se na tom speciální komise odborníků amerického atletického svazu (USATF), která ve své zprávě požaduje zásadní změny v chodu federace.

Článek

"USATF dovolila, aby výrobci obuvi a agenti převzali v našem sportu moc. Je už dlouho nezbytné, aby svaz získal zpět nad managementem kontrolu," píše se v oficiální výzvě komise.

Sponzorům a agentům vyčítá především to, že kvůli finančním ziskům nutí sportovce absolvovat náročné série startů po Evropě, místo aby jim umožnili cílenou přípravu na vrcholné závody sezóny. Komise požaduje větší profesionalitu, dohled nad programem sportovců i založení jakýchsi atletických odborů. Nabádá i ke zpřísnění boje proti dopingu.

Devítičlenná komise v čele s legendárním Carlem Lewisem vznikla na popud svazového předsedy Douga Logana. Její ustavení bylo reakcí na zisk pouhých sedmi zlatých medailí v Pekingu. Při mistrovstvích světa v letech 2007 a 2005 to bylo vždy jednou tolik.

Reklama

Související témata: