Hlavní obsah

Výškař Janků: Do Turína bych asi nejel ani s limitem

Michal OsobaSport.czPrávo

Výškař Tomáš Janků končí s kariérou. Halové mistrovství republiky bylo jeho posledním velkým závodem. A čím se bude nyní zabývat? "Budu kandidovat na místopředsedu atletického svatu. Celý život mi atletika něco dávala a já bych jí to teď chtěl vrátit," odkryl své nejbližší plány Janků.

Článek

Bylo halové mistrovství republiky vaším posledním velkým závodem?

Oficiálně ano, i když mě ještě čekají dva starty. To už bude ale spíše společenská záležitost.

Limit pro Turín už tedy nezdoláte, jste zklamaný?

Ne. Jsem rád, že jsem zkusil těch 227, protože jsem se najednou chytil. Měl jsem spíš strach, že dám třeba jen 205...

Krátce předtím jste získal ještě stříbro v trojskoku, nesnížilo to vaše šance na limit?

Určitě, ale já byl srovnaný s tím, že ve výšce nějaké velké výkony neskáču, tak jsem si řekl, že to půjdu. Nebylo tady moc soupeřů, kteří předvádějí 15 metrů, tak jsem si řekl, že to pro srandu dám a zkusím vyhrát.

Myšlenky na start v Turíně vás tedy opustily už dříve?

Tím, že jsem už po olympiádě v Pekingu řekl, že budu končit, hlava vypnula, a i když jsem na nějakých 230 určitě natrénováno měl, psychika je 90 procent výkonu. Už od půlky sezóny jsem si říkal, že i kdybych ten limit skočil, nepojedu, protože nemám zapotřebí se nějak těžce promačkávat do finále a být třeba desátý. A na víc určitě nebylo…

Prozradíte už, čemu se budete věnovat?

Budu kandidovat na místopředsedu atletického svazu. Celý život mi atletika něco dávala a já bych jí to teď chtěl vrátit.

Bude vás to bavit?

Není to klasická funkcionařina, místopředseda spíš určuje nějaký směr atletiky. Třeba budu chtít, aby neupadaly týmové soutěže, jako je Evropský pohár.

Reklama