Hlavní obsah

Výškař Bába: Když nebude Uchov opilý, tak to asi vyhraje

PRAHA

Spokojený odlétal na víkendové halové mistrovství Evropy výškař Jaroslav Bába. V posledních trénincích mu to podle jeho slov létalo, a tak není divu, že už se na závod moc těší. Za hlavní úkol si dal postup z kvalifikace. "Mým cílem je dostat se do finále, v něm to pak bude zcela otevřené," prohlásil český rekordman.

Foto: Auto Podbabská

Český výškař Jaroslav Bába

Článek

Jediným českým zástupcem ve výškařském sektoru bude Jaroslav Bába. Po dlouhé době se na mezinárodní soutěž nominoval sám. „Je to zvláštní. Vždy jsme jezdili tři a najednou tam budu sám. Úplně se to obrátilo, vždyť Slováci budou mít trojí zastoupení,“ vyprávěl čtyřiadvacetiletý atlet. „Věřím ale, že čest České republiky uhájím,“ smál se. „Určitě je lepší, když nás jede víc. Rozcvičujeme se spolu, takhle budu asi uzavřenější do sebe. S klukama ze Slovenska se znám, kdybych potřeboval, určitě s nimi budu moci pokecat,“ dodal.

S posledními tréninky je bronzový medailista z Atén 2004 spokojený. „Sice jsem při jednom tréninku udělal technickou chybu a lehce si natáhl stehenní sval, ale už jsem v pohodě. Naštěstí to bylo jen podrážděné,“ oddechl si. „Cítím se perfektně. Zapracoval jsem na dynamice. Poslední tréninky naznačovaly, že bych mohl skákat vysoko. Potěšilo mě, jak mi to lítalo,“ přiznal rodák z Karviné.

Přežít kvalifikaci

Nejtěžší bude podle svěřence Aleše Dudy kvalifikace. „Nominovalo se nás kolem třiceti a jen osm může postoupit do finále. Bude záležet na hodně věcech. Na kvalifikačním limitu a také na tom, jak bude soutěž dlouhá. Hlavně, aby nám tam pořád někdo nepřebíhal. Snad to mají pořadatelé vymyšlené tak, aby se kvalifikace zbytečně nezdržovala. To by mi určitě ubralo sílu,“ přiznal Bába. „Mým cílem je dostat se do finále. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych skončil v kvalifikaci. Doufám, že to tak zůstane,“ přál si.

„Pokud nebudu nějak blbnout, což se mi už párkrát stalo, věřím, že vše dopadne dobře. Finále bude otevřené. Na medaili by mělo stačit 230 cm skočených napoprvé. Tahle výška v mých silách určitě je," střádal plány v případě, že by postoupil z kvalifikace. Za největšího favorita je považován Ivan Uchov, který před pár dny skočil 240 cm. Ruský výškař se proslavil nejen svými výkony, ale také tím, že skákal s alkoholem v krvi. "Když nebude opilý, tak to asi vyhraje" uzavřel český rekordman.  

Reklama