Hlavní obsah

Už nemám ze dvou metrů takový respekt, těší výškařku Strakovou

PRAHA

V dobré náladě a s pozvednutým sebevědomím nastoupila ve středu odpoledne do letadla směr Turín výškařka Iva Straková. Osmadvacetileté atletce se sice minulý týden nepodařilo při Mítinku světových rekordmanů poprvé v kariéře překonat dvoumetrovou hranici, dva nadějné pokusy ale naplnily závodnici pražského Olympu optimismem. „Je pro mě plus, že jsem schopná dva metry pokoušet,“ líčila spokojeně před odletem.

Článek

„Odlétám s dobrou náladou. Poslední dva závody byly slušné, pozvedly mi sebevědomí a trochu mě uklidnily. Doufám, že se to v pravou chvíli projeví, i když všechno také nebylo optimální,“ řekla novinářům Straková. Minulý čtvrtek v O2 Aréně útočila na vítězství, nakonec ale podlehla Španělce Beitíaové. Z celkem čtyř pokusů na dvou metrech ale byla dvakrát překonání laťky blízko. „Je pro mě plus, že jsem schopná dva metry pokoušet,“ doplnila.

Nadějné skoky zapůsobily na táborskou rodačku jako elixír. „Respekt z té výšky už není tak velký jako dříve. Dřív, když mi zvedli laťku na dva metry, tak se mi rozklepala kolena a najednou jsem nevěděla co dělat. I když je to v každém závodě jiné, tak teď už dva metry tolik neřeším,“ tvrdí Straková, jejíž letošní maximum je 196 cm. Loni překonaný osobní rekord má hodnotu o dva centimetry vyšší.

Hlavním cílem postup do finále

Dvoumetrová výška proto zůstává stále hranicí ovládanou psychikou. „Vzadu v hlavě to pořád je. Je to magická hranice, kterou jsem ještě nikdy neskočila. Člověk bere psychologicky zcela jinak, když pokouší hranici osobního rekordu,“ připouští česká atletka.

Letošní maximum řadí Strakovou mezi závodnicemi přihlášenými do Turína na sedmou pozici a finalistka olympijského závodu v Pekingu proto bere své šance střízlivě. „Základní ambicí je postup do finále, dál se uvidí,“ má jasno.

Sama se těší na souboj Chorvatky Vlašičové s Němkou Friedrichovou, které před dvěma týdny v Karlsruhe zvládly shodně 205 cm. V absenci chorvatské výškařky na mítinku v Praze zádrhel nevidí. „To nic neznamená, třeba trénovala na Evropu. Určitě to bude chtít Friedrichové ukázat,“ dodala Straková. Kvalifikace výškařek se v Turíně odehraje v sobotu, finále startuje v neděli v 15:40.

Reklama