Hlavní obsah

VIDEO: Statistiky neřeším, chci dokázat, že na to pořád mám, říká Šebrle

O čtvrté zlato z halového mistrovství Evropy v řadě bude o nadcházejícím víkendu bojovat vícebojař Roman Šebrle. Český atlet vládne sedmiboji na starém kontinentu od roku 2002 a přestože jej v přípravě zbrzdily zdravotní problémy, chce svou hegemonii protáhnout. „Chci sobě i ostatním dokázat, že na to pořád mám,“ uvedl čtyřiatřicetiletý závodník pražské Dukly před odletem do Turína.

Článek

V přípravě vás na konci ledna zbrzdily svalové problémy, pak se přidaly žaludeční problémy a viróza. První ostřejší test jste absolvoval až minulý týden při Mítinku světových rekordmanů v Praze. S jakým pocitem odjíždíte do Turína?

Zdravotně jsem na tom dobře, až samotný závod ale ukáže, jak jsem na tom po stránce formy. Už se ale moc těším. Bohužel jsem toho moc neodzávodil a člověka nebaví pořád jen trénovat.

Poslední tréninky nárůst formy naznačily?

Ukazatele z tréninku nejsou špatné a pokud se to posune ještě o kousek dál, tak by to nemuselo být zlé. Asi nebudu nejrychlejší, protože rychlost se bez závodění udělat nedá a ztrácím ji už celé roky. To mi ale tak nevadí, moje hlavní disciplíny jsou skokanské. Tam se musím pokusit ostatním ujet. A musí mě podržet koule.

Do Itálie nejede stříbrný medailista z Pekingu, Bělorus Kravčenko. Koho počítáte mezi největší soupeře?

Kromě Kravčenka jsou tam všichni ostřílení matadoři, Niklaus, Drozdov a další. Ti určitě budou chtít sáhnout vysoko a je možné, že vyletí někdo další.

Třeba vítěz únorového sedmiboje v Tallinnu, Nizozemec Sintnicolaas?

Jsem zvědavý, jestli Holanďan předvede výkon jako v Tallinnu, kde to obecně bylo hodně bídné. Já ale respektuji všechny soupeře. Jsou mladí, já jsem daleko nejstarší. Strach ale nemám. Těším se, že se poperu o medaili. Jet si jen zazávodit by mě už nebavilo.

Jaký čekáte bodový součet u nejlepších?

Nepředpokládám, že by se šlo o hodně nad šest tisíc bodů, ale je možné, že se někdo takový objeví.

Vy osobně kalkulujete s jakým bodovým ziskem?

5700 až 6200 bodů. Rozsah je poměrně velký, ukáže se až v Turíně.

Budete útočit na čtvrté zlato po sobě, šéftrenér české výpravy Václav Fišer vás označil za jednoho z medailových adeptů. Není to svazující?

Nesvazuje mě to, statistiky mě nezajímají. Chci sobě i ostatním dokázat, že na to pořád mám. Tři zlata mám a už je mi relativně jedno, co přivezu. Zdůrazňuji, že relativně!

Odlétáte s plnovousem na tváři. Má zastrašit soupeře?

Holení před závodem je naopak můj jediný rituál. Po prvním zranění jsem si ale řekl, že se neoholím do té doby, než si budu myslet, že mám na medaili. Uvidíme... (smích)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články