Hlavní obsah

Změlík se vrátí na jeden závod a věří ve světový rekord veteránů

TURÍN

Už je to dvanáct let, co desetibojař Robert Změlík ukončil kariéru, přesto se olympijský vítěz z Barcelony chce na skok vrátit. Cítil, že Roman Šebrle potřebuje v sezóně s vrcholem na mistrovství světa v Berlíně vyburcovat a vyprovokoval proto sázku, že ho světový rekordman na červnovém mítinku v Kladně neporazí o více než 1000 bodů.

Článek

Změlík už začal trénovat, a když zůstane zdravý, věří si na výkon, jímž by se mohl zařadit mezi aktuálně nejlepší české vícebojaře. Uzavřel ještě jednu sázku. Když dosáhne na metu 7300 bodů, prodá Šebrleho kouči Daliboru Kupkovi auto na splátky bez leasingového navýšení.

"Docela mu to běhá, pořád má energie dost," upozornil Šebrle. "Když bude zdravý, tak to udělá," je přesvědčen olympijský vítěz z Atén, mistr světa a světový rekordman. "Ale musí shodit ještě nějaké to kilo," řekl. "Už jsem pět shodil, ještě tak sedm," uvedl Změlík. I kvůli skoku o tyči, aby ji nezlomil. "Když tak si vezme nějakou lešenářskou trubku," usmál se Šebrle. "Nebudu to moc ohýbat, 450 cm skočím i tak," reagoval Změlík.

Upletl na sebe tyč

Jak k nápadu přišel? Seděl s organizátorem mítinku v Kladně a bývalým tyčkařem Zdeňkem Lubenským, který se ho zeptal, jestli by nechtěl závodit. "Tak mu říkám, zase je to lepší vrátit se v pořádném závodu, vyhecuji se. Tedy pokud bych tam nebyl na ocase mezi ostatními. Ale rád přispěji, aby atmosféra pro český desetiboj byla lepší. Upletl jsem si na sebe tyč a už nemůžu cuknout," uvedl.

Mnoho let se nehýbal, nabral navíc patnáct kilogramů, takže musí pořádně trénovat. "Vrhačské disciplíny budou v pohodě," smál se Změlík. V hodu diskem a vrhu koulí dokonce závodí za Prostějov. Tři měsíce mu prý budou stačit. Kvůli tomu vstává v pět hodin ráno a končí v jedenáct večer. V tréninku za Šebrlem o mnoho nezaostává.

"Radši to říkat nebudu, nevím, jestli je on pomalý, nebo já rychlý," řekl se smíchem. Problémem může být jeho kotník, kvůli němuž ukončil kariéru. Ale když přežije, může podle svých slov udělat i světový rekord na 40 let, který drží součtem 7525 Američan Kip Janvrin. Loni byl druhým nejlepším českým vícebojařem Stanislav Sajdok s 7683 body. "Žádný Evropský pohár nepůjdu, nechci zaclánět," prohlásil Změlík, který oslaví 40. narozeniny v dubnu.

Šebrleho manažer a úspěšný podnikatel chce vydržet v tréninkovém režimu i po mítinku v Kladně. "Pořád jsem neměl motivaci, teď už ano," uvedl Změlík. Kouč české atletické reprezentace Václav Fišer prohlásil, že pokud Změlík nasbírá 7300 bodů, sní svůj klobouk. "Ale pozor, Změlda ví, jak na tom je. On nestřílí od boku," dodal Šebrle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články