Hlavní obsah

Škrobáková byla na halovém ME senzačně druhá, Svoboda bronzový

TURÍN

Famózní večer českých překážkářů! Během deseti minut vybojovali na halovém mistrovství Evropy v Turíně dvě medaile - Lucie Škrobáková slavila stříbro ve výrazném národním rekordu, Petr Svoboda doběhl třetí.

Foto: Luděk Svoboda

Čeští medailisté na halovém mistrovství Evropy Lucie Škrobáková a Petr Svoboda

Článek

Pro oba je to první velká medaile. „Jsem druhá, já jsem fakt druhá,“ slzela 27letá svěřenkyně trenérky Jílkové, která běžela o pět setin poprvé pod 8 sekund a nestačila jen na Belgičanku Beringsovou. „Věděla jsem, že formu mám a nechala si to na finále,“ líčila Škrobáková, která před rozvodem běhala pod jménem Martincová.

Na velkoplošné obrazovce pak sledovala závod svého kolegy Svobody a o pár minut později už se oba společně radovali pod českou vlajkou, Svoboda přes drobnou kolizi s překážkou uhájil bronz. „Říkali jsme si s Luckou, že byla paráda mít dvě medaile,“ přiznával překážkář Olympu. „Po doběhu jsem byl trochu zklamaný, protože jsem se málem zastavil, ale teď už vím, že bronz je parádní,“ zářil.

V pětiboji desátá Rosolová

Desátá skončila v pětiboji Denisa Rosolová svým nejlepším letošním výkonem 4379 bodů. „Poprvé jsem na velké akci dokončila ve zdraví víceboj, být v desítce je pěkné,“ hodnotila.

Nečekaným zklamání skončila výškařská kvalifikace pro Jaroslava Bábu. Skočil pouhých 217 cm, což nemohlo na finále stačit. Stalo se mu to poprvé ve své kariéře. „Jednou to asi přijít muselo,“ smutně krčil rameny. Skončila i tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která nezopakovala limit 435 cm a zapsala si o deset centimetrů méně. Trojskokanka Martina Šestáková stejně jako v Pekingu třikrát přešlápla.

Tři běžci při premiéře na velké akci končili v rozběhu. Petr Szetei nezvládl na čtvrtce souboj o postup takticky a výkonem 48,03 byl 23., v rozběhu na 800 m se na postupové místo neprobila Dana Šatrová za 2:05,47. Marcela Lustigová doběhla 1500 m s problémy a skončila na nosítkách. „Byl to kolapsový stav, ale je v pořádku,“ hlásil lékař výpravy Petr Sikora.

Halového ME v atletice v Turíně:
Finále - překážky:
Muži:
60 m př.: 1. Doucouré (Fr.) 7,55, 2. Sedoc (Niz.) 7,55, 3. Svoboda (ČR) 7,61, 4. Turner (Brit.) 7,62, 5. Borisov (Rus.) 7,64, 6. Darien (Fr.) 7,66, v semifinále Svoboda 7,55 - vyrovnaný český rekord.
Ženy:
60 m př.: 1. Beringsová (Belg.) 7,92, 2. Škrobáková (ČR) 7,95 - český rekord, 3. O'Rourkeová (Ir.) 7,97, 4. Vukicevicová (Nor.) 8,04, 5. Solovjovová (Rus.) 8,05, 6. Hildebrandová (Něm.) 8,16.

Reklama

Související témata: